Quantcast

Rąstiniame name – miesto ritmu pulsuojantis interjeras (architekto patarimai)

Esate iš tų, kurie mano, kad jei jau namas iš rąstų, tai tik kaime? Architektė Jovita Pauplienė ir interjero dizainerė Dalia Jovaišienė įrodė, kad toks požiūris jau atgyvenęs.

Sugyvena priešybės

Pavilnių regioniniame parke, tarp miškais apaugusių kalvų iškilęs naujas rąstinis namas netapo svetimkūniu, nors triukšmingas sostinės centras visai greta. Namas harmoningai įsilieja į kraštovaizdį, tarsi čia visą laiką buvęs. Stebina ir šio būsto interjeras: jame dominuojantis medis puikiai dera su modernia miesto etstetika ir šiuolaikišku šių namų šeimininkų gyvenimo būdu.

Pastatas su mansarda gana masyvus ir dėl nemažo ploto (227 kv. m), ir dėl to, kad pastatytas iš rąstų, o fasadą puošia iš lauko akmenų sumūrytas kaminas. Tačiau parko aplinkoje jis atrodo savas tiek tūriu, tiek medžiagiškumu, juolab kad aplinkui pakankamai daug erdvės.

Pravėrus duris taip pat lieki maloniai nustebintas lengvo, elegantiško, subtilaus interjero, kuriame draugiškai sugyvena priešingybės – išraiškingos tekstūros sienos su rievėmis ir įtrūkimais, lygūs pilkšvų ir baltų pertvarų, baldų paviršiai, griežtos formos, lakoniški šviestuvai.

"Projektuojant interjerą rąstiniame name atsiranda nemažai specifinių techninių iššūkių, prie kurių reikia prisitaikyti. Rąstas, kaip sakoma, vaikšto, todėl į tai būtina atsižvelgti tvirtinant duris, montuojant pertvaras, apkalant langus. Tarp rąstų paliekami tarpai sėdimui, dėl šios priežasties buvo reikalingi platesni durų, langų apvadai. Korpusinius baldus turėjome tvirtinti prie sienų paliekant nedidelį tarpą, pavyzdžiui, kabinant virtuvės spinteles ir kt.", – apie netradicinius sprendimus, kurių prireikė šiame būste, kalba D.Jovaišienė.

Tarsi žvelgtum pro šydą

Dizainerė pasakoja interjerą norėjusi sukurti lengvą, kaip atsvarą vizualiai gana sunkiems rąstams. Todėl daugelis korpusinių baldų suprojektuoti grakštesni, ant plonų kojyčių, taip pat ir minkšti baldai svetainėje.

Spalviškai jai norėjosi pabėgti nuo tradicinės medžio spalvos ir išvengti šios medžiagos dominavimo, tad rąstų sienos buvo tonuotos, švelninant kontrastą ir kitas spalvas priderinant prie vientiso, pastelinio kolorito. Jame vyrauja pilkšva, smėlio, pieno baltumo paletė. "Tarsi būtų užmestas lengvas pilkas šydas", – palygina projekto autorė.

Pasirinktas modernus stilius, atspindintis didmiesčio nuotaiką, – nors namas yra gamtos apsuptyje, tai juk beveik Vilniaus vidurys. Tačiau namai yra vieta, į kurią sugrįžtama po dienos darbų pailsėti, todėl kartu siekta sukurti ramybės, atsipalaidavimo pojūtį.

Aplinka pastelinė, tačiau nenuobodi, žaismingumo suteikia išskirtiniai akcentai, kurių šiame interjere netrūksta. Parinktos natūalios medžiagos, su medžiu derinamas akmuo (akmens masės plytelės, lieto akmens stalviršiai, muilo akmens krosnelė), stiklas, varis.

Įdomios detalės

Jos sutinka ir palydi. Tarkime, medinės grindys, klotos chevron (eglutės) būdu. Taip pabrėžiamas rąsto masyvumas, bet kartu grindys tampa labai išraiškingos ir jam lygiavertės.

Ypatingas ir svečių vonios kambarys pirmame aukšte – čia juodos akmens masės plytelės derinamos su minimalistiniu medžio masyvo baldu, stilingais kabančiais šviestuvėliais, įdomaus dizaino praustuvu sukuriant išskirtinę atmosferą.

Akį traukia ir holo baldai iš dažytos MDF plokštės, ant kurios išfrezuotas D.Jovaišienės sukurtas faktūriškas raštas, primenantis mezginį.

Iš holo patenkama tiesiai į gyvenamąją erdvę, kurioje yra virtuvė, sujungta su valgomuoju ir svetaine. Virtuvės zona minimalistinė, kone asketiška, tamsiai pilkos spintelės be rankenėlių ir baltas lieto akmens stalviršis dvelkia švara.

Greta jos – didelis, apvalus aštuonių vietų stalas su minkšomis patogiomis kėdėmis. Kiek tolėliau atsiveria poilsio zona su dviem sofutėmis, foteliu, staliuku, baldu televizoriui, komodomis. Į erdvę įsilieja ir nedidukė, neišryškinta krosnelė su muilo akmens apdaila. Varpelio formos kabantys šviestuvai – jaukūs ir žaismingi.

Jauku visose patalpose

Iš pirmo aukšto į antrą, kuriame yra miegamieji, darbo, žaidimų kambarys, kylame erdviais, atvirais laiptais su masyviomis medinėmis pakopomis. Turėklas – medis ir stiklas, jame integruotas apšvietimas, todėl laiptai atrodo lengvi, grakštūs. Čia mus pasitinka daugiau spalvų.

Miegamųjų korpusiniai baldai pagaminti iš faneruotų ir dažytų ryškesnių plokščių. Tėvų miegamajam šilumos suteikia rausvos spalvos minkštas krėslas, panašaus atspalvio komodos detalė, subtilaus rašto užuolaidos, variniai šviestuvėliai.

Vaikų miegamąjį pagyvina violetinė veliūru apmušta lova, o žaidimų kambarį – žydras kabantis krėslas. Tėvų pusėje patalpos išdėstytos taip, kad eismas vyktų ratu: iš holo patenkama į miegamąjį, iš jo – į vonią, tada per drabužinę į skalbyklą ir vėl į holą. Tai labai patogu.

Vonios kambaryje šviesūs rąstai draugauja su rupaus pilko akmens plytelėmis ir glotnaus lieto akmens baltais paviršiais – kartojasi pirmo aukšto monochrominė paletė. Krenta į akis, kad šiame name yra daugybė jaukių kampelių, kviečiančių atsipalaiduoti.

Kaip rąstinio namo interjerą paversti moderniu?

• Tonuokite rąstus, suteikdami natūraliam medžiui kokį nors švelnų atspalvį, bet nepaslėpdami jo piešinio.

• Pasirinkite minimalistinius baldus (tiek korpusinius, tiek minkštuosius) ant kojelių – tai suteikia lengvumo ir grakštumo.

• Pasirinkite pastelinį, vientisą viso interjero koloritą, paįvairinkite jį įdomiomis tekstūromis ir faktūromis.

• Panaudokite žaismingų detalių – keletas ryškių spalvų akcentų leis išvengti monotonijos ir nuobodumo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau
    Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau

    Viso pasaulio matematikos entuziastai – nuo studentų iki raketų mokslininkų – ketvirtadienį švenčia Pi dieną: kovo 14-ąją arba 3/14. Tai pirmieji trys begalinio skaičiaus, turinčio daugybę praktinių paskirčių, skaitmenys. ...

  • Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti
    Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti

    „O, Dieve, aš ir nežinojau, kad pas mus tiek daiktų!“ – tai beveik kasdien girdi namų tvarkos ekspertė Jovita Mikštė. „Aš tvarkau ne tik spintas, bet ir žmonių galvas, jų mintis“, – tikina profes...

    6
  • Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį
    Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį

    Aromatingos ir ryškių skonių prieskoninės žolelės jau tūkstančius metų naudojamos įvairiuose receptuose. Tačiau  prieskonines žoleles reikėtų vertinti ne tik dėl plataus panaudojimo virtuvėje, bet ir naudos sveikatai. ...

  • Interjero tendencijos pavasariui
    Interjero tendencijos pavasariui

    Ilgėjančios dienos primena, kad pavasaris jau čia pat. Ir niekas taip neįkvepia pokyčiams namuose, kaip šis sezonas. Interjero dizainerė Eimantė Nemanė pristato svarbiausius šio pavasario akcentus ir dalijasi idėjomis, kaip atsinaujinti ...

  • Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti
    Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti

    Sulaukusi skambučio, Vida Navikienė labai nustemba. Netiki, kad ką nors galėjo sudominti jos, kaip pati sako, širdžiai mieli žaidimėliai. O tie žaidimėliai iš tiesų mieli: pačios kurtais raštais išsiuvinėtos apykaklės, ...

    6
  • Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu
    Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu

    Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai – laikas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad, atšilus or...

    4
  • Atraskite kokybiško miego privalumus
    Atraskite kokybiško miego privalumus

    Nauja lova nėra tik investavimas į interjero dizainą, tačiau tai – investicija į pačius jus. Šiais laikais vis dažniau susiduriant su prasta miego kokybe puolame ieškoti sprendimų, kaip tai išspręsti, tačiau retai atsižvel...

    1
  • Žiedų atgaiva pavasario išsiilgusiems namams
    Žiedų atgaiva pavasario išsiilgusiems namams

    Gėlių puokštė – akimirksniu namus pagyvinanti puošmena. Deja, kartais jos dovanojamas džiaugsmas toks trumpalaikis... Ką reikia žinoti, norint ilgiau mėgautis skintų gėlių grožiu? Kaip jomis rūpintis pamerkus į vazas, o prireik...

  • Amatininkas su menininko siela, surengęs baldų parodą: norisi pačiupinėti senąją kultūrą
    Amatininkas su menininko siela, surengęs baldų parodą: norisi pačiupinėti senąją kultūrą

    Praėjusieji metai Mantvydą Vilį mestelėjo į permainų sūkurį. 35-erių vyras paliko sostinę ir išsikraustė gyventi į provinciją, Švenčionėlius, kur įsikūrė pats ir įkūrė savo medžio dirbtuves „MMV Crafts“. Jose ir ...

    4
  • Madingiausios dizaino tendencijos: kas populiaru interjere?
    Madingiausios dizaino tendencijos: kas populiaru interjere?

    Savitumas, individualizmas ir paprastumas, garsiausių pasaulio interjero dizainerių sutarimu, geriausiai apibūdina pagrindines 2024-ųjų namų įrengimo tendencijas. Todėl būstų šeimininkų kaltinti kiču ar stilių nesuderinamumu šiemet n...

Daugiau straipsnių