Quantcast

Praktiški patarimai įsirengiantiems namų jaukumo simbolį – židinį

  • Teksto dydis:

Atvėsus orams, kai lauke drėgna ir saulę matome vis rečiau, židinys namuose tampa ta jaukia užuovėja, kur galima ramiai pailsėti, gera susiburti su draugais ar šeima ir pabendrauti.

Židiniai namuose niekuomet nepraranda savo populiarumo ir praktinės reikšmės – ugnis prisideda kuriant namų jaukumą, ji šildo, o stilingi židiniai bei krosnelės tampa ir interjero akcentu. Kokius židinius ar krosneles rinktis, kad šaltasis sezonas būtų kur kas malonesnis, pataria Lietuvoje interjero ir baldų prekybos centre „Domus galerija“ įsikūrusio salono „Krosnys ir krosnelės“ vadovė Rūta Jasutienė.

Populiariausi – malkomis kūrenami židiniai

Ugnis visais laikais buvo svarbi kiekvienuose namuose – ji buvo reikalinga ruošti maistui, palaikyti šilumai, jaukumui, todėl ir moderniuose būstuose židiniai išlieka reikšmingu namų akcentu. Šiandieniniai židiniai turi atitikti aukštus gamybos standartus – saugiai eksploatuojami bei lengvai montuojami, taupantys kurą, ilgai saugantys šilumą bei, žinoma, stilingi. 

Namuose, kuriuose jau yra padarytas kaminas, galima montuoti malkomis ar dujomis kūrenamą židinį, tuo tarpu elektra kūrenamas židinys gali rasti sau vietą bet kur. Pasak R. Jasutienės žmonės labiausiai vertina natūralų ugnies grožį, todėl populiariausi yra malkomis kūrenami židiniai. „Mūsų klimato sąlygomis, malkomis kūrenamas židinys dar ir labai praktiškas pasirinkimas – mediena nėra brangi, o besikūrenanti ugnis maloniai šildo patalpas. Taip pat, lyginant su elektriniais ir dujiniais židiniais, malkiniai yra kiek pigesni“, – pasakoja salono  vadovė.

Židinio apdaila ir rėmai neturi užgožti ugnies grožio

Židinio apdailą reikėtų rinktis pagal bendrą namų stilių ir apgalvoti, kad ji nebūtų per ryški – pagrindinis akcentas turi būti deganti ugnis, todėl apdaila neturėtų jos užgožti. Pastaruoju metu populiari minimalistinė apdaila, pavyzdžiui, balta ar neutrali pilka siena ir joje įmontuotas židinys su greta įrengta niša malkoms susidėti.

Ar rinktis židinį su rėmais, ar be jų, reikėtų spręsti pagal židinio dydį ir norimą vaizdą. „Jei pageidaujama matyti kuo daugiau ugnies, arba židinys yra didelis, rekomenduojama nedėti plataus rėmo. Ypač derėtų vengti tamsios spalvos rėmų, nes nekūrenant ugnies, bendrame interjere jis kris į akis kaip tiesiog didelis tamsus plotas. Mažam židiniui gali būti parenkamas platus, šviesus ar prabangus rėmas, tik svarbu išlaikyti tokias proporcijas, kad vis tiek dominuotų ne įmantrus rėmas, o židinyje besikūrenanti ugnis“, – pataria R. Jasutienė.

Patalpai, kurioje bus židinys – keli reikalavimai

Specialistės teigimu, net ir mažoms erdvėms galima rasti tinkamą židinį. Patalpoms nuo 25 kv. metrų puikiai tiktų mažo formato, 2 – 5 kw šilumos galingumo židiniai. Jie užima nedaug vietos ir greitai sušildo kambarį. Jei nepakanka sienos pločio, galima rinktis pastatomą židinį ar krosnelę, kuri įprastai pateikiama jau su gamintojo apdaila.

Pasak R. Jasutienės, svarbiausia, kad toje patalpoje, kur planuojama įrengti židinį, būtų saugus ir kokybiškas kaminas, pagal jį formuojama židinio bei poilsio erdvė. Šiuo metu A+ energinio efektyvumo klasės namuose pagal reikalavimus privaloma paruošti oro pritekėjimo sistemą, prie kurios būtų pajungiamas židinys ar krosnelė. Tokiu būdu oras ugniai palaikyti paimamas ne iš gyvenamosios erdvės, o iš įrengtos sistemos. Taip pat reikėtų atsižvelgti į grindis – plotą aplink židinį saugiausia būtų išbetonuoti ir nedėti medinių grindų. Po krosnele ant įprastų grindų dedama stiklo ar kitos nedegios medžiagos plokštė.

Kad ugnis namie nepridarytų žalos, reikėtų atsižvelgti ir į tai, kokie daiktai atsiras ant tos pačios sienos ar greta židinio. Pavyzdžiui, televizorius, ar kiti daiktai, neatsparūs aukštai temperatūrai neturėtų atsirasti arti židinio, nebent su specialistų pagalba bus įrengiamos izoliuotos lentynos, pamatuoti saugūs atstumai tarp objektų.

Židinio zonos aksesuarai

Įsirengiant saugią ir jaukią poilsio zoną aplink židinį vertėtų atkreipti dėmesį ir į aksesuarus. Niekada nepabostantis derinys – medienos ir kailio detalės. Tam tiktų patogus krėslas, minkštas kilimas ar pagalvėlės, kad būtų galima patogiai įsitaisyti ir mėgautis namų šiluma. Jei židinys kūrenamas malkomis, galima tvarkingai jas sudėti į nišą, lentynas ar stilingus krepšius – tokios detalės puikiai papildys besikūrenančios ugnies vaizdą bei suteiks malonaus medienos kvapo. Stilingai ir funkcionaliai įrengta židinio zona taps tikra namų poilsio oaze, kurioje bus gera nusiraminti ir pasimėgauti šiluma bei dalintis jaukumu su artimiausiais žmonėmis.


Šiame straipsnyje: židiniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių