Quantcast

Modernūs ir ekologiški baldai – jau ir iš grybienos

  • Teksto dydis:

Šiais laikais viskas turi būti labai ekologiška ir modernu. Mūsų transporto priemonės, maistas ir net elektronika suka šiuo keliu. O kaip gi baldai? Jau visai greitai jūsų namuose gali atsirasti baldai iš grybų, žemės ūkio atliekų ir mikroorganizmų kolonijų.

Grybiena jau kuris laikas įvairiuose įpakavimuose naudojama vietoj polistireno. Įprastos pakavimo medžiagos yra itin kenksmingos aplinkai, tiek jų gamybos, tiek atliekų tvarkymo prasme, kai tuo tarpu iš grybų išaugintos plokštės beveik visiškai neteršia gamtos ir greitai suyra. Taigi, nieko nuostabaus, kad ši medžiaga pradeda skintis kelią ir į interjero dizaino sferą.

„Ecovative“ ir „bioMASON“ kompanijos, garsios savo ekologiškais gaminiais, šįkart nusprendė rinką nustebinti tvirtų, modernaus dizaino baldų linija. Jų pagrindas – grybienos pluoštas, todėl šie baldai iš tikrųjų yra užauginami, o ne pagaminami.

Ši medžiaga yra tokia tvirta, kad iš jos gaminamos ir taburečių, stalų konstrukcinės dalys, turinčios išlaikyti nemažą svorį. Žinoma, vien grybienos nepakanka – ji auginama specialioje iš medienos atliekų ar kanapių pluošto pagamintoje formoje, kuri vėliau ir tampa norima baldo dalimi.

Jų pagrindas – grybienos pluoštas, todėl šie baldai iš tikrųjų yra užauginami, o ne pagaminami.

Kompiuterių gamintojas „Dell“ jau kuris laikas savo gaminiams įpakuoti naudoja „Ecovative“ gaminamą grybienos pagrindo medžiagą. Visgi, be jokios abejonės, baldams reikia daug tvirtesnių medžiagų nei įpakavimui. Todėl kompanija pasitelkė iki tol nenaudotą procesą, kurio metu manipuliuojama grybienos aplinkos temperatūra bei anglies dvideginio kiekiu, ko pasekoje grybiena užauga į gana tvirtą medžiagą.

Ją dar labiau sutvirtina naudojamos medienos atliekos ar kanapių pluoštas. Kai grybai nebegauna maisto jie miršta, tuomet gaminys yra papildomai apdorojamas slėgiu ir karščiu, kol tampa pakankamai stiprus, kad išlaikytų žmogaus svorį.

www.ecovativedesign.com nuotr.

Tuo tarpu kiek į marmurą panašus stalviršis yra gaminamas pasitelkiant bakterijas, kurios aplink smiltis formuoja kalcio karbonatą. Tuo pačiu būdu „bioMASON“ gamina ir plytas, trinkeles ir kitas statybines medžiagas. Įdomu ir tai, kad šie baldai moksline prasme nėra visiška naujovė. Mokslininkai jau seniai įrodė, kad iš grybų, bakterijų ir baltymų galima užauginti dirbtinę odą ar šilką, tačiau dar niekas nesiryžo šių neįprastų kūrinių gaminti masiškai.

 

 

Pagrindinė priežastis – kaina. Nuotraukose matoma taburetė kainuoja net 249 JAV dolerius, o stalas – 699 dolerius. Kad ir kokie ekologiški šie gaminiai būtų, daugelį pirkėjų ši kaina atbaidys. Kita vertus, galbūt plečiantis grybienos plaušo gamybai produktai pigs, gerės dizaino ir konstrukciniai sprendimai, todėl ateityje tokių baldų turėtume matyti dažniau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių