Quantcast

Miegamajame – su kūdikiu: kaip įsikurti patogiai

  • Teksto dydis:

Šeimos pagausėjimo laukianti "Mamų radijo" įkūrėja Laura Mazalienė su vyru Šarūnu šiuo metu gyvena permainų dvasia. Šeima planuoja keltis į naujus namus, tad vienas iš svarbiausių klausimų – tėvams ir mažyliui patogaus miegamojo įrengimas.

"Kol kas sunku numatyti, kaip jie atrodys. Aišku tik viena – sesės apsigyvens bendrame kambaryje su išsvajotomis lovomis ir žaidimų erdve, o būsimam mažyliui teks didelis jų žaislų ir drabužių palikimas. Jam taip pat bus paskirta mūsų miegamojo dalis", – sako L.Mazalienė, planus išlaikyti miegamąjį tik tėvų erdve atidedanti keleriems metams.

"Gimus vaikui, miegamasis naktį virsta sumažinta namų kopija. Čia miegame, dainuojame, vystome. Su vyru svajojome miegamąjį pasilaikyti tik sau. Tačiau vaikų smalsumas nugali – jie slapčia įsliūkina pakraustyti stalčių ar pašokinėti ant lovos, o gimus kūdikiui miegamasis tampa daugiafunkce namų erdve", – teigia jauna mama.

L.Mazalienė vertina estetišką ir minimalistinę namų erdvę – šių principų ji laikosi ir įrengdama miegamąjį: "Atsiradus vaikų, mūsų miegamajame atsirado papildomų krepšių sauskelnėms, drabužiams ir, žinoma, lovelė. Ją kartu su keliomis lentynėlėmis statome ten, kur man patogiausia miegoti ir pasiekti šalia esantį kūdikį".

Išvengti perkrauto kambario jai padeda planavimas. Iš anksto numačius, kur stovės baldai ir bus laikomi daiktai, lengviau išsaugoti erdvę.

Interjero dizainerės Vaivos Kleizienės teigimu, pagrindiniai kriterijai bendrame miegamajame – tėvų patogumas ir mažylio saugumas. "Kambaryje, kuriame auga maži vaikai, reikėtų vengti aštrių kampų, stiklinių paviršių, atvirų elektros lempučių. Visa tekstilė, baldai, šviestuvai turėtų būti pritaikyti vaikams", – pabrėžia dizainerė. Ji taip pat siūlo atkreipti dėmesį į specialias apsaugas, kurios padeda namuose izoliuoti aštrius kampus, užrakinti stalčius ir spintelių dureles. Jų svarba itin išauga mažyliui pradėjus šliaužioti, stotis.

Pasak specialistės, baldus saugiausia pritvirtinti prie sienų, atsisakyti augalų.

"Grėsmę mažyliams kelia ir nepritvirtinti baldai, taip pat ir tie, kurie stovi per arti langų. Taip pat patartina kambariuose su kūdikiais vengti ilgaplaukių kilimų, o dėl alergijos – ir natūralaus pluošto audinių", – perspėja V.Kleizienė.

Net ir augant mažyliui įmanoma sukurti neapkrautą bei funkcionalų miegamąjį, svarbiausi yra keli principai. "Pastačius kūdikio lovelę šalia tėvų lovos, reikėtų pagalvoti apie patogų tarpą praeiti. Drabužinė taupys erdvę, jeigu jos durys bus stumdomos, o daiktai laikomi dėžėse, pakabinamose spintelėse ar net po vaikiška lovele esančiuose stalčiuose".

Pasak specialistės, itin svarbūs mažuose miegamuosiuose tampa daiktų laikymo sprendimai. "Patogu daiktus ir žaislus laikyti po lova telpančiose dėžėse, mažose knygų lentynėlėse ar papildomose pakabinamose spintelėse. Galima įsigyti prie lovelės tvirtinamų medžiaginių kišenių, kuriose galima sudėti sauskelnes, dažniausiai naudojamus priežiūros reikmenis", – pataria dizainerė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių