Quantcast

LED apšvietimas: mitai ir realybė

  • Teksto dydis:

Šiandien apie LED apšvietimą galima išgirsti labai daug – mirga, labai prastai šviečia, kenkia akims, kainuoja didelius pinigus, perdega labai greitai. Tačiau ar tikrai šie pamąstymai apie LED apšvietimą teisingi?

Galbūt laikas griauti mitus ir į namus priimti šiuo metu pranašiausią apšvietimo rūšį? Pateikiame įmonės „ACME Europe“ kokybės vadovo, apšvietimo eksperto Dariaus Serbos patarimus, padėsiančius apsispręsti.

LED lempos mirga

Įprastai LED lempos tikrai nemirga, o taip nutikti gali tik tuomet, jeigu jų maitinimo šaltinis – nekokybiškas. Tai patikrinti labai paprasta. Užtenka nukreipti telefono kamerą į LED lempą ne didesniu nei poros sprindžių atstumu. Jeigu ji mirgės, tai puikiai matysis telefono ekrane. Nors mirgėjimas dažniausiai nėra matomas plika akimi, jis gali kelti nuovargį ir varginti akis, todėl patikrinti tikrai verta.

Kenkia sveikatai

LED lempos kenkia akims lygiai tiek pat, kiek ir bet kuris kitas šviesos šaltinis – saulė ar anksčiau naudota kaitrinė lempa. Ilgai žiūrint tiesiai tiek į paprastą, tiek į LED lempą akis gali paskausti, o tiesiog įjungtos kambaryje, LED lempos jūsų akių tikrai neišvargins. Be to, LED lempos jokios įtakos sveikatai neturi lyginant su CFL taupiosiomis lempomis, kurių sudėtyje yra gyvsidabrio.

Verta paminėti, kad standartinės LED lempos taip pat neskleidžia UV spinduliuotės, todėl naudojant kryptinį apšvietimą jomis apšviesti daiktai neblunka, nepraranda savo originalios spalvos.

Brangios ir neatsiperkančios

Labai nesunku apskaičiuoti, per kiek laiko atsiperka LED lempa lyginant su CFL taupiąja lempa. Viena 18 W CFL taupioji lempa vidutiniškai kainuoja 3–5 eurus. Naudojant keturias tokias lempas po tris valandas per dieną, per metus elektros energija kainuos apie 9,5 eurus. Pačios lempos (keturios) kainuos dar apie 12–20 eurų, todėl iš viso išleidžiama apie 22–30 eurų per metus. Atitinkamo galingumo (12 W) keturios LED lempos, šviesdamos tris valandas per parą, kainuos 0,017 euro per dieną ir 6,3 eurų per metus. Pačios LED lempos kainuos vidutiniškai po 6 eurus už vienetą, t. y. 24 eurai iš viso. Taigi, per metus šios LED lempos kainuos apie 30,3 eurų.

Taigi, per metus LED lempos kainuos beveik tiek pat kiek ir kompaktinės fluorescencinės lempos, tačiau LED lempų tarnavimo laikas yra 2–5 kartus ilgesnis. Be to, kaip jau minėta, LED lempų sudėtyje nėra gyvsidabrio, jos įsižiebia iš karto, dažniausiai yra nedūžtančios, o jų forma yra artima tradicinei lemputei.

Greitai perdega

LED lempos neperdega. Jos sugenda kaip ir bet kuris kitas elektronikos įrenginys – įkroviklis ar telefonas. Todėl ir pristatyti į garantinį servisą galima remontui arba pakeitimui. Įprastas LED lempų garantinis laikotarpis – 2 metai, o „ACME Europe“ gaminamoms LED lempoms suteikiama net 5 metų garantiją.

Taigi, teiginys, kad LED lempa perdega iš esmės yra klaidingas. Jeigu ji ir sugenda, pykti, kad išmetėte daug pinigų į balą tikrai neverta – LED lempa pataisoma arba tiesiog pakeičiama nauja visiškai nemokamai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to Anonimas

to Anonimas portretas
jokiu problemu nebuvo. Senukuose pirkau led lempute, po savaites perdege. Atnesiau, pakeite i kita. Matyt nemoki kovoti del garantinio su pardavejais.

Anonimas

Anonimas portretas
tik ne lietuvoje nieks jum nepakeis nejuokinkit
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių