Quantcast

Į vonios kambarius įsileidžiama vis daugiau netradicinių sprendimų

  • Teksto dydis:

Vonios kambarys – tai vieta kuri turi žvaliai nuteikti ryte ir padėti atsipalaiduoti vakare. Ne veltui jo įrengimui paprastai skiriamas ypatingas dėmesys ir reikšminga dalis viso būsto įrengimo biudžeto.

Visgi, ekspertai atkreipia dėmesį, kad brangiai kainuojančių ar į rėmus įspraudžiančių klaidų išvengti pavyksta ne visuomet. Patarimais, kaip šių klaidų išvengti, kaip be didelių investicijų atnaujinti vonios kambarį dalijasi ir apie naujausias vonios kambarių įrengimo tendencijas pasakoja interjero ir baldų prekybos centro „Domus galerija“ ambasadorė, dizainerė Daiva Česnauskaitė ir centre įsikūrusio „Vonios dizaino namų“ salono vadovė Nomeda Mikelionienė.

Pirmiau reikia išsirinkti santechniką ir tik tada kloti vamzdžius

„Vonios dizaino namų“ salono vadovė Nomeda Mikelionienė pasakoja, kad neretai klientai, ypač pirmą kartą įsirenginėjantys būstą, vonios kambaryje įrengia visus vamzdynus, išsikloja grindis, užbaigia sienas ir tik tada ateina rinktis santechnikos. „Klientai ateina su idėja ir vizija, o pradėjus rinktis paaiškėja, kad jų turimi įvadai netinka norimai santechnikai“, – apgailestauja „Domus galerijoje“ įsikūrusio vonios salono vadovė. Anot pašnekovės, pirmiausia reikėtų išsirinkti vonios kambaryje norimą matyti santechniką. Iš karto jos pirkti nėra būtina, tačiau gamintojai turi paruošę techninius brėžinius, pagal kuriuos reikės išsivedžioti vamzdynus. Sprendimus priimant iš anksto galima išvengti nereikalingo nusivylimo, sutaupyti laiko ir pinigų perdarinėjimams.

Spalvų įvairovė ir dekoro sprendimai

N. Mikelionienė pastebi, kad tendencijos įrengiant aptariamą namų erdvę kinta. Jei anksčiau žmonės dar ieškodavo klasikinių, kartais net retro, sprendimų, dabar jie renkasi minimalistinį, modernų dizainą. „Neliko jokių raitytų, jokių masyvių formų. Jei anksčiau dominuodavo chromuoti, dabar maišytuvai, dušai – juodi“, – tendencijas įvardija N. Mikelionienė.

Ekspertė pokyčius įžvelgia ir santechnikos pasirinkimo srityje. Anksčiau dominavo pastelinės, baltos spalvos keramika, šiuo metu klientai jau nesivaržo rinktis įvairesnių spalvų praustuvų, klozetų, vonių. „30–40 procentų mūsų parduodamų santechnikos įrenginių yra spalvoti. Tokia keramika didžiosiose parodose buvo pristatyta jau prieš kokius dvejus metus, tačiau Lietuvoje ją atrasti pradedama tik dabar. Ir galiu pasakyti, kad spalvas vonios kambaryje besirenkančiųjų kreivė tik auga“, – atvirauja N. Mikelionienė.

Medžiagų pasirinkimas suteikia visišką kūrybinę laisvę

Interjero ir baldų prekybos centro „Domus galerija“ ambasadorė, dizainerė Daiva Česnauskaitė pasakoja, kad vonios kambaryje natūralios žemės spalvos išlieka populiariausios. Akmuo, akmens imitacijos plytelės šiuo metu vis dar madingos, o ir gamintojai vis dar nustebina išieškotais, įdomiais pasiūlymais. „Dideli plytelių dydžiai atrodo ne tik gražiai ir stilingai, bet ir yra praktiški: taip galima išvengti daug siūlių, meistrams mažėja laiko sąnaudos, o visuma atrodo kokybiškai. Vis dažniau pasirenkama sienų apdailą kombinuoti: dalį klijuoti plytelėmis, dalį dažyti ar dengti kitomis medžiagomis, pavyzdžiui, medžio plokštėmis, stiklu, plienu ir pan.“

Dizaino specialistė atkreipia dėmesį, kad teraco (mozaikinio betono) stiliaus plytelės šiuo metu pasaulyje išgyvena renesansą, tačiau Lietuvoje jos sunkiai prigyja, matyt, dėl negatyvių istorinių asociacijų. Mūsų šalyje naujiena – gradiento tipo plytelės. Tai laipsniškas dviejų ar daugiau užpildo spalvų suliejimas plytelėje. Anot D. Česnauskaitės, tokio tipo danga atrodo ne tik įdomiai, bet ir labai estetiškai. Su jomis galima išgauti vizualinę erdvės modifikaciją – pailginti ar paaukštinti erdvę.

„Dabar medžiagų pasiūla suteikia visišką laisvę kūrybai: 3D efektą turinčias plyteles galima kombinuoti su šviesa, galima įkomponuoti mozaikos tipo plyteles. Dabar itin populiari apvali mozaika ar didesnio gabarito išpjaustytų plytelių raštas. Tiesa, reikia nepamiršti taisyklės – geriau mažiau nei per daug“, – įžvalgomis dalinasi dizainerė. 

Vonios atnaujinimui remontas nebūtinas

„Vonios kambarį pagyvinti galima ir be didelių išlaidų“, – tikina „Vonios dizaino salono“ vadovė N.Mikelionienė. – „Jei technologiškai vonios kambarys kokybiškas ir jį norima tik vizualiai atnaujinti, reikėtų atnaujinti vonios aksesuarus: nuo šiukšlių dėžės iki kabliukų, šepečių, stiklinių, muilinių, dozatorių“.

Dizainerė D. Česnauskaitė tikina, kad interjerą atnaujina ir puošia kilimas, paveikslai, gėlių vaza ar kompozicija. Įdomių sprendimų leidžia surasti ir šviesa – galima į spinteles, veidrodžius integruoti LED apšvietimą. Įvairios detalės interjerui prideda savitą prieskonį ir suteikia jaukumo, todėl net ir toks daiktas kaip skalbinių dėžė turėtų įsilieti į interjero visumą.

 

Tiesa, kuriant namus nuo nulio, galima priimti drąsesnius sprendimus. „Vonią galima projektuoti taip, kad ji įsilietų į miegamojo ar kokią kitą erdvę, ją atskiriant stikline sienele. Taip vonios kambarys turės natūralią bendrą šviesą, abi patalpos bus erdvios. Išskirtinį jaukumą kuria užuolaidos. Taip pat rekomenduojama bendrų patalpų apdailos medžiagas pratęsti ir vonios kambaryje, pavyzdžiui, medines grindis ar vinilinę dangą, tokiu būdu užtikrinant vientisumą ir estetiką“, – sako D. Česnauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

....

.... portretas
Gerai pasakyta - vonios kambarys. O stai musu butuose tik vonios, kambariu nera,nes ir butai apie 50 m2. Ir tokiame "kambaryje" ne kazka nuveiksi. Dziaugiesi,kad telpa nedidele vonia, praustuvas ir skalbimo masina (pas mane tik pati maziausia - Candy).

taip

taip portretas
Man tai labai juokingai atrodo vonios naujuose butuose.Vienas prausiasi o kitas kakoja .Malonu pajust naturalu kvapa ane?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių