Quantcast

Žinomas fotografas papasakojo apie įspūdingiausią kelionę: tai – utopinis pasaulis

Kone visą pasaulį išmaišęs fotografas Romualdas Požerskis įspūdingiausia vieta tituluoja Nevadoje, Juodosios olos dykumoje kasmet vykstantį festivalį „Burning Man“.

Jame net 8 kartus lankęsis fotografas tvirtina kaskart atrandantis utopinį pasaulį su savomis taisyklėmis ir išlaisvinta fantazija.

Kasmet pirmąjį rugsėjo pirmadienį išdžiūvusio ežero dugne prasidedantis alternatyvaus meno festivalis „Burning Man“ pritraukia per 70 tūkst. žmonių ir trunka savaitę. Bilietai į jį išgraibstomi dar sausį, o paskui veiklos imasi perpardavinėtojai, organizuojami aukcionai ir mokami didžiuliai pinigai, kad tik pavyktų patekti į utopinį pasaulį, kur kiekvienas gali išlaisvinti fantaziją.

Vienas populiariausių pasaulyje renginių reikalauja daug fizinių ir psichologinių jėgų, dėl to labai svarbus tinkamas pasiruošimas – būtiniausi daiktai ir net vitaminai, kuriuos reikia gerti prieš kelionę.

„Pirmą kartą vykstant į festivalį man gidavo viena niujorkietė, „Burning Man“ buvusi dukart. Ji man padėjo pasiruošti: vienai dienai ten reikia turėti 5 litrus vandens, savo maisto ir būtinai susirasti šešėlį. Be jo tiesiog numirtum. Dieną – 40 laipsnių karštis, naktį – beveik minusinė temperatūra. Jei kuo nors sergi, turi problemų su dantimis ar sąnariais, tai „išlįs“ jau antrą trečią dieną“, – patirtimi dalijasi fotografas.

Iš pirmo žvilgsnio didžiulis chaosas yra puikiai organizuotas, su savomis taisyklėmis ir ritualais.

„Tik atvažiavęs į festivalį turi atsigulti ant žemės, apsipilti dulkėmis, sugalvoti svajonę, mušti varpą, sušukti vieną frazę. Tuomet tave apsikabina ir pasako: „Esi savo namuose. Savo sapnų, vizijų, sapnų pasaulyje. Ten yra alternatyvus pasaulis, o čia – tavo pasaulis.“ Iš tikrųjų patenki į tą pasaulį, kurį galbūt sapnuoji naktį. Čia gali būti tuo, kuo nori“, – pasakoja menininkas.

Pirmą kartą festivalyje R. Požerskis nuo ryto iki vėlyvos nakties fotografavo ir taip susižavėjo šia vieta, kad į ją nusprendė grįžti kasmet.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių