Quantcast

Venecijos kino festivalyje triumfavo meksikiečių režisieriaus filmas „Roma“

  • Teksto dydis:

Meksikiečių režisierius Alfonso Cuaronas (Alfonsas Kuaronas) už itin asmenišką filmą „Roma“ apie jo vaikystės Meksiko miestą šeštadienį pelnė pagrindinį Venecijos kino festivalio apdovanojimą – „Aukso liūtą“.

„Roma“ pasakoja apie 1971 metais vidurinės klasės šeimoje dirbančią tarnaitę indėnę Kleo, kurios personažas sukurtas pagal moterį, prižiūrėjusią A. Cuaroną vaikystėje.

Režisierius žurnalistams papasakojo apie neįtikimą sutapimą: „Šiandien jos gimtadienis. Kokia dovana!“

Kritikai itin emocingą „Romą“ vadina ne vien filmu, bet ir vizija, asmeniškiausiu ir geriausiu A. Cuarono darbu.

Kino industrijos žurnalas „Variety“ rašė, kad „Roma“ tikriausiai įeis į istoriją kaip šedevras.

„Tai ne vien filmas, tai – vizija, ... kur kiekvienas vaizdas ir kiekviena emocija tobulai savo vietoje“, – sakė kritikas Owenas Gleibermanas (Ouvenas Gleibermanas).

56 metų A. Cuaronas savo vaikystės namus interneto televizijos „Netflix“ remiamam filmui atkūrė pasiskolinęs baldų iš savo giminaičių. Tačiau esminis filmo elementas yra puikus pirmą kartą vaidinusios Yalitzos Aparicio (Jalicos Aparisio), kuri įkūnijo Kleo, darbas.

Geriausiam režisieriui skiriamas „Sidabro liūtas“ atiteko prancūzui Jacques'ui Audiard'ui (Žakui Odjarui) už jo vesterną  „Broliai Sistersai“ (The Sisters Brothers) su Johnu Reilly (Džonu Reiliu) ir Joaquinu Phoenixu (Choakinu Feniksu).

Už geriausią scenarijų buvo apdovanotas kitas vesternas – brolių Coenų (Koenų) „Basterio Skrugso baladė“ (The Ballad of Buster Scruggs).

Willemas Dafoe (Vilemas Defo), kuris pernai negavo „Oskaro“, šiemetinio Venecijos kino festivalio geriausio aktoriaus vardą pelnė už dailininko Vincento Van Gogho (Vincento Van Gogo) įkūnijimą filme „At Eternity's Gate“.

Įtakingos moterys

Britė Olivia Colman (Olivija Kolman) buvo pripažinta geriausia aktore už karalienės Anos vaidmenį istorinėje dramoje „Favoritė“ (The Favourite) apie dviejų įtakingų moterų varžymąsi dėl jos palankumo.

44 metų O. Colman, kuri televizijos seriale „Karūna“ (The Crown) vaidina dabartinę Didžiosios Britanijos monarchę, sakė, jog mėgavosi „kiekviena sekunde“ vaidindama jos XVIII amžiuje gyvenusią promotę, „net jei nė vienas iš mūsų nežinome, ką reiškia būti karaliene“.

Filmo režisierius graikas Jorgas Lantimas (Yorgos Lanthimos), išgarsėjęs savo „Omaru“ (The Lobster), pelnė Didįjį žiuri prizą.

„Favoritė“ buvo tarp kelių filmų su įtaigiomis moterų istorijomis, siekusių Venecijos „Aukso liūto“, o visos trys jo pagrindinės aktorės minimos tarp pretendenčių į „Oskarus“.

Tačiau Venecijos festivalio organizatoriai vis tiek buvo kritikuojami už tai, kad antrus metus iš eilės tarp 21 režisieriaus, pretenduojančio į pagrindinį apdovanojimą, buvo tik viena moteris.

Australų režisierė Jennifer Kent (Dženifer Kent) pelnė specialųjį žiuri prizą už „Lakštingalą“ (The Nightingale), pasakojančią apie nuteistą airę ir pėdsekį aborigeną kolonijinėje Tasmanijoje.

Aborigenų pergalė

Su šiuo filmu kine debiutuojantis Baykali Ganambarras (Baikalis Ganambaras) pelnė geriausio naujoko apdovanojimą. Jis gyrė J. Kent už tai, kaip ji pavaizdavo aborigenų genocidą, ir sakė savo apdovanojimą laikantis jų pergale.

B. Ganambarras, aborigenas iš Rytų Arnhemo Žemės Šiaurės Teritorijoje, emocingai ragino Australiją rimčiau žiūrėti į savo praeities nusikaltimus.

„Mūsų kultūra yra seniausia gyva kultūra planetoje. Šis pasakojimas yra vienas iš daugelio mūsų istorijoje. Jame pavaizduotas brutalumas yra tik menkas pavyzdys. Istorija Australijoje buvo išbaltinta“, – sakė jis.

Filme, kuriame skamba anglų, airių ir Tasmanijos aborigenų kalbos, vaizduojamas didžiulis smurtas ir rasizmas XIX amžiaus 3-iojo dešimtmečio Tasmanijoje.

J. Kent ragino daugiau moterų imtis režisūros.

„Mums reikia jūsų. Moteriška jėga yra stipriausia ir labiausiai gydanti planetoje“, – pareiškė ji.

Šiaip ar taip, moteriškų talentų šiemet Venecijoje netrūko. Popmuzikos superžvaigždė Lady Gaga (Leidi Gaga) sulaukė daug pagyrų už debiutą didžiajame ekrane su juosta „Gimė žvaigždė“ (A Star is Born), o trys pagrindiniai veikėjai „Aukso liūtą“ pelniusioje „Romoje“ taip pat yra moterys.

A. Cuaronas išgarsėjo Venecijoje 2001 metais su ispanišku filmu apie žengimą į suaugusiųjų pasaulį „Taip pat ir tavo mamą“ (Y Tu Mama Tambien), o vėliau pelnė „Oskarą“ už „Gravitaciją“ (Gravity), kurios premjera taip pat įvyko Venecijoje.

Panašus kelias dabar prognozuojamas „Romai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių