Quantcast

Vasario 16-ąją Lietuvos fotografai šventė Šveicarijoje

  • Teksto dydis:

2019 m. vasario 16-osios vakarą UNESCO pasaulinio paveldo sąraše esančiame Šo de Fono mieste (La Chaux-de-Fonds) vyko 8-asis fotografijos projekcijų festivalis „Nuit de la Photo“, kuriame buvo rodomi net keturių fotografų iš Lietuvos darbai. Autoriai: Mindaugas Kavaliauskas, Valentynas Odnoviunas, Imantas Selenis, Vidmantas Minkštimas.

Aštuntasis fotografijos festivalis Šveicarijos laikrodininkystės sostine vadinamame Šo de Fone buvo didžiausias savo istorijoje. Jo programa buvo paskleista per aštuonias erdves – muziejus, kultūros centrus, kurių viduje fotografijos naktinėtojus pasitikdavo po kelis ekranus su nuolat pasikartojančiomis fotografijos projekcijomis. Šiemet pristatyti 36 fotografų darbai.

Kino teatro ABC kino salė buvo skirta išskirtinai keturių fotografų iš Lietuvos darbams. Organizatoriai pasirūpino Lietuvos istorijos pristatymu Šveicarijos auditorijai. Kaskart prieš keturių fotografų darbų filmus pasirodydavo gan išsamus tekstas, apžvelgiantis Lietuvos istoriją ir paminintis, kad festivalis vyksta Lietuvos nepriklausomybės šventės dieną.

Lietuvos fotografų darbus „Fotografijos nakties“ organizatoriai atsirinko 2018 m. vykusio Lietuvių fotografijos sklaidos projekto Portfo.LT (organizatorius VšĮ „Šviesos raštas“) peržiūrų metu. Festivalio organizacinio komiteto vadovas Claude-André Moseras, tardamas „Fotografijos nakties“ įžanginį žodį, pasidžiaugė jau įsibėgėjančia tradicija, kad sudarant nakties repertuarą, fotografai pasirenkami iš Arlio tarptautinio festivalio programos, o dalis jų randama Kaune.

Projekto Portfo.LT organizatorius M. Kavaliauskas, kurio darbai jau antrą kartą buvo atrinkti „Nuit de la Photo“ festivaliui, džiaugėsi, kad „mūsų fotografai pateko į labai aukšto lygio festivalio programą ir rodyti šalia Nadavo Kandero, Michaelo Wolfo, Sabine Weiss, ir kitų žinomų fotografų darbų. Antra vertus, Šo de Fone lankytis labai malonu, nes nemažai pastatų čia primena Kauno optimizmo architektūrą.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių