Quantcast

Varėnoje D. Tamulevičiūtės festivalio spektakliams įteikti apdovanojimai

Varėnoje baigėsi penktasis Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis. Keturios nominacijos – geriausio aktoriaus, aktorės, geriausio režisieriaus, klasikinės dramaturgijos sceninės interpretacijos įteiktos Oskaro Koršunovo teatrui už spektaklį „Žuvėdra“.

Per mėnesį D. Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalio žiūrovai išvydo 22 spektaklius, išdalyta 18 apdovanojimų. Festivalis, pasak komisijos, išsiskyrė lietuviškos dramaturgijos gausa, todėl vertinti spektaklius lengva nebuvo.

„Džiaugsmas, žinoma, nes penki spektakliai, kuriuos mes vardinome, – ir Kauno „Gentis“, ir Šiaulių „Nebylys“, ir Mažojo teatro „Dėdės ir dėdienės“, Kazlas, ir Oskaro Koršunovo spektaklis – vienas už kitą geresni. Nežinai, kaip ką [vertinti], tada pradedi [galvoti], kur daugiau nacionalinis, kur daugiau klasiko“, – pasakoja teatro pedagogė, festivalio komisijos narė Elena Savukynaitė.

Geriausiu festivalio aktoriumi komisija pripažino Martyną Nedzinską, O. Koršunovo „Žuvėdroje“ sukūrusį Treplevo vaidmenį. Geriausios aktorės apdovanojimas skirtas Nelei Savičenko už Arkadinos vaidmenį šiame spektaklyje.

Geriausiu režisieriumi pripažintas „Žuvėdrą“ pastatęs O. Koršunovas, jo teatrui atiteko ir apdovanojimas už klasikinės dramaturgijos sceninę interpretaciją. Pasak režisieriaus, teatras siekia, kad riba scenoje tarp žiūrovų ir aktorių išnyktų.

„Mes dabar išvažiuojam į visokias gastroles, tarptautinius festivalius ir mums labai svarbu buvo, kaip Varėnoje mus vertina žiūrovas. Aišku, galima sakyti, kad juos galbūt trikdė tas ketvirtos sienos nebuvimas ir pasijautimas teatre nesaugiai, Vilniuj gal šiek tiek kitaip yra“, – sako O. Koršunovas.

Įtaigiausio vaidmens apdovanojimas įteiktas Nijolei Narmontaitei už Kyverienės vaidmenį spektaklyje „Trys mylimos“ pagal Žemaitę.

„Aš labai patenkinta esu, jeigu dzūkams Žemaitė yra įtaigu, tai kas gali būti geriau. Kai tai darai iš dūšios, kai žmonės mato intenciją, vidų, tai atrodo net ir ta kalba nebūtina suprasti kiekvieną žodį“, – aiškina aktorė N. Narmontaitė.

Geriausiu spektakliu pripažinta fantazija pagal Kristijoną Donelaitį „Ne pagal šio pasaulio madą“. Jos autorius ir režisierius – Rolandas Kazlas. Jis – režisierės Dalios Tamulevičiūtės mokinys.

„Jis labai džiaugiasi, sakė: jeigu ne Dalia Tamulevičiūtė, tai kažin ar būtų ir šitas, ir anas spektaklis. Tai neįkainojama, ką ta moteris padarė“, – tikina Vilniaus teatro „Lėlė“ vadovas Juozas Marcinkevičius.

„Žiūrovas gavo nepaprastai didelę dovaną pamatyti labai stiprių, švarių spektaklių, kurie patiko ir mažiems, ir dideliems. Ypatingai jaunimui, kurie buvo savotiškai sugrąžinti prie klasikos“, – teigia Varėnos meras Vidas Mikalauskas.

Žiūrovai išsirinko labiausiai patikusį spektaklį – prizas įteiktas Valstybiniam Šiaulių dramos teatrui už spektaklį „Nebylys“ pagal Juozo Tumo-Vaižganto apysaką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių