Quantcast

V. V. Landsbergis: atradęs lietuvio kodą, J. Mekas apie jį papasakojo visam pasauliui

Jonas Mekas buvo žmogus, atradęs lietuviškumo kodą ir papasakojęs apie jį visam pasauliui, sako režisierius, rašytojas Vytautas Vytautas Landsbergis.

„Kai mes vertinam Lietuvos žmones, šviesulius, kurie atrodo labiausiai atspindintys lietuvystės dvasią, kažką atradę ir visam pasauliui papasakoję, J. Mekas yra vienas esmingiausių kine, poezijoje, prozoje, kuris tą lietuvio kodą, trapumą kartu su autoironija, lengvu dzenišku humoru yra sujungęs“, – BNS trečiadienį sakė V. V. Landsbergis.

„Viename telpa tiek daug – jis yra milžinas, kuriame telpa ir išminčiaus, ir vaiko dvasia vienu metu, ir klouno, ir be galo gilaus mąstytojo, ir labai paprasto kaimiečio, ir išmanančio pasaulio kultūrą ir filosofiją“, – kalbėjo V. V. Landsbergis.

Anot režisieriaus, J. Mekas buvo fenomenas, jo vertinimu, iš lietuvių – arčiausiai Nobelio premijos, bet Lietuvoje deramai neįvertintas.

„Šiek tiek gėda, kad jį turėdami mes nesugebėjome, man atrodo, deramai vertinti ir pripažinti. Galbūt ta amžinybė atvers vartus suprasti, kas būta. Lietuvoj yra didelė bėda, kad mes labai užsiimam pletkais, gandais ir šalutinėm kalbom, nematydami kūdikio kalbam apie nešvarius vystyklus. J. Mekas irgi buvo papuolęs į tą tradiciją“, – sakė V. V. Landsbergis.

Šiek tiek gėda, kad jį turėdami mes nesugebėjome, man atrodo, deramai vertinti ir pripažinti.

Kalbėdamas apie J. Meką, du filmus apie šį menininką sukūręs režisierius pabrėžė jo jaunatviškumą ir paprastumą, mokėjimą džiaugtis mažiausiais dalykais.

„Žmogus, stebinęs jaunatviškumu, visą laiką neatsilikęs ir buvęs jaunas, tyčiojęsis iš senatvės kaip iš mąstymo būdo, sustabarėjimo. Radęs save ir internetinėj erdvėj, kūręs filmukus ir visokius reikalus naujose atsirandančiose platformose, būdamas 96-erių“, – sakė V. V. Landsbergis.

Režisierius pasakojo, jog J. Meko namų durys už Atlanto buvo atviros kiekvienam lietuviui, visi čia atvykę buvo priimami ir jausdavęsi šeimos nariais.

„1989 metais netikėtai su „Ratilio“ ansambliu nuvykus į Ameriką, Niujorke susipažinus su Jonu, jis nedvejodamas pakvietė mūsų režisierių kursą, studijavusį Gruzijoje, atvažiuoti pas jį vasaros studijoms. Mūsų gražus sambūris nuvažiavom ir taip prasidėjo ilgai trukusi draugystė, po to jis atvažiavo ir tapo Užupio garbės piliečiu ir legenda“, – sakė V. V. Landsbergis.

„Jis labai prisileisdavo, jis labai mylėjo žmones, kas atvažiuodavo iš Lietuvos, patekdavo į šeimos ratą. Visi atsidūrę šalia turėjo galimybę mokytis J. Meko laisvės, improvizacijos, linksmybių ir kartu sukauptumo laboratorijoje“, – prisiminė režisierius.

Žinomas menininkas, filmų kūrėjas J. Mekas trečiadienio rytą eidamas 97-uosius mirė savo namuose Niujorke.



NAUJAUSI KOMENTARAI

emilija

emilija portretas
esu buvus pas Meka NY ir ne viena karta,tai buvo mano dedes draugas,linksmas,jaunatviskas..Darbai jo liks.,kaip ,V.Jonyno,A.Galdiko ir kt istabiu iseivijos lietuviu ir tt

Amžiną atilsį

Amžiną atilsį  portretas
tikriausiam iš visų išeivijos lietuvių.!..

Deivydas

Deivydas portretas
Gaila žmogaus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių