Quantcast

V. Tarasovas: premija – apdovanojimas visam Lietuvos džiazui

  • Teksto dydis:

Nacionalinė premija Viačeslavo Ganelino, Vladimiro Čekasino ir Vladimiro Tarasovo trio yra apdovanojimas visam Lietuvos džiazui - taip premiją vertina vienas ją gavusiųjų V.Tarasovas.

„Mes visi laimingi ne dėl to, kad mus įvertino, bet dėl to, kad pripažino, kad Lietuvos džiazas egzistuoja, kad pripažinta, jog mes sukūrėme džiazo mokyklą - tai labai svarbu visiems džiazmenams. Aš galvoju, kad bus lengviau džiazmenams groti, atkreipti ministerijos dėmesį“, - BNS sakė šiuo metu kartu jau nebekoncertuojančio trio perkusininkas.

Jis sako, kad šiemet švenčiami du jubiliejai: sukanka lygiai 45 metai nuo trio susikūrimo ir lygiai 30 nuo jo iširimo. Muzikantas prisimena, jog trio vėl trumpam susibėgo 2002-aisiais, Frakfurto knygų mugėje, kurioje Lietuva dalyvavo garbės svečio teisėmis.

„Kai įvyko Frankfurto knygų mugė, mes grojome Italijoje, Londone, Anglijoje. Dabar mes kiekvienas turime savo kelią, savo muziką, savo idėjas. Ačiū Dievui, kad mes, nei aš, nei Čekasinas, nei Ganelinas nepasikeitėme. Mes turime tą pačią energiją, kaip man atrodo. Aišku, mes draugai, kaipgi kitaip gali būti?“, - nedvejojo jis.

Šiuo metu V.Tarasovas groja su bosistu Eugenijumi Kanevičiumi ir saksofonininku Liudu Mockūnu. Pianistas ir kompozitorius V.Ganelinas šiuo metu gyvena Izraelyje, tačiau apsilanko ir Lietuvoje - šiemet jis koncertavo su saksofonistu Petru Vyšniausku ir perkusininku Arkadijumi Gotesmanu. Trečiasis trio narys džiazo saksofonininkas, klarnetininkas ir multiinstrumentalistas V.Čekasinas koncertuoja Lietuvos ir užsienio džiazo festivaliuose, taip pat ir su V.Tarasovu.

Visi trio nariai dirbo Vilniaus Balio Dvariono meno mokykloje, kurioje išugdė kelias džiazo muzikantų kartas. Šį darbą, anot V.Tarasovo, tęsia Gediminas Laurinavičius, Vytautas Labutis, Olegas Molokojedovas.

Muzikantas sutinka, kad Lietuvoje yra daugybė džiazo festivalių, tačiau pasigenda dėmesio atskiriems džiazo koncertams. Jis sako ką tik grįžęs iš Estijos, kur koncertai organizuojami ne tik festivaliuose ar muzikos klubuose, tačiau ir didelėse erdvėse, filharmonijose. Pasak jo, Lietuvoje džiazo muzikantų rengimas yra pakankamas, bet nesukuriama sąlygų jiems koncertuoti, todėl jie priversti groti populiariąją muziką.

„Tai labai svarbus dalykas, svarbu jaunam muzikantui. Jis negali juk groti vieną kartą per metus festivalyje. Manau, kad šitai tikrai padės“, - premijos naudą Lietuvos džiazui įvertino jis.

V.Ganelinas, V.Čekasinas ir V.Tarasovas Nacionalinei premijai nominuojami nebe pirmus metus. Nacionalinės kultūros ir meno premijos komisijos pirmininkė Viktorija Daujotytė sako, kad apdovanojimą jiems galima pavadinti skolos grąžinimu.

„Sutikčiau su tuo, kad atėjo toks momentas, kad skola yra aiški, procentai auga - kuo greičiau grąžinsime, tuo bus geriau“, - BNS sakė V.Daujotytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių