Quantcast

Uždraustasis miestas: paslaptinga Kinijos imperatorių tvirtovė

Pačiame Pekino centre, tvirtovių apsuptyje, atsiveria nepaprastas architektūrinis kompleksas. Mingų ir Čingų dinastijų imperatorių rūmai, pasaulyje gerai žinomi Uždraustojo miesto pavadinimu, laikomi viena garsiausių Pekino ir visos Kinijos įžymybių.

Rūmuose daugiau nei penkis amžius rezidavo aukščiausia Kinijos valdžia – nuo XV amžiaus pradžios iki pat 1912 m. Per visą šį laiką Uždraustajame mieste spėjo pagyventi 24 imperatoriai su savo šeimomis ir tarnais.

Miestas, kuriame yra apie 10 tūkst. kambarių, vadinamas uždraustuoju todėl, kad imperatorių laikais paprastiems piliečiams buvo griežtai draudžiama patekti i kitą mūrinės sienos pusę.

Didingas kompleksas dar vadinimas Purpuriniu uždraustuoju miestu. Kinai tiki, kad imperatoriaus rūmai yra netoli Šiaurinės žvaigždės, o Šiaurinę žvaigždę kinų mitologijoje simbolizuoja būtent purpuro spalva, todėl ji tinkama ir žemiškajam valdovui.

Tvirtovės statyba truko beveik 20 metų – net iš atokiausių Kinijos provincijų buvo vežami didžiuliai kiekiai medžio ir kitų statybinių medžiagų. Miesto pastatus projektavo geriausi Kinijos architektai, kurie net tvirtovę juosiančią raudoną sieną suprojektavo taip, kad ji plonėtų į viršų ir ją perlipti būtų praktiškai neįmanoma.

Plačiau apie Uždraustąjį miestą – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių