Quantcast

Tokijuje atidarytas garsiojo japonų dailininko K. Hokusai muziejus

  • Teksto dydis:

Tokijuje antradienį atidarytas muziejus, skirtas japonų dailininkui Katsushikai Hokusai (Kacušikai Hokusajui), sukūrusiam vienus garsiausių graviūros žanro kūrinių.

Sumidos Hokusai muziejus atidarytas Tokijo Sumidos rajone, kur prieš du šimtus metų gyveno K. Hokusai, kuris taip pat yra ir pirmosios mangos autorius. Muziejuje eksponuojamos nuolatinė ir teminės parodos, darbai iš Peterio Morse'o (Piterio Morso), Muneshige Narasaki (Munešigės Narasakio) ir paties Sumidos rajono kolekcijų. K. Hokusai gimė Sumidoje maždaug 1760 metais.

Muziejuje galima pamatyti ir garsiausią K. Hokusai darbą – „Didžiąją Kanagavos bangą“ iš serijos „36 Fudzijamos kalno vaizdai“, taip pat – kitus gerai žinomus darbus, pavyzdžiui, „Švelnų vėjelį gražią dieną“ (Gaifu kaisei).

Muziejus turi net realaus dydžio K. Hokusai studijos modelį su robotais, vaizduojančiais dirbančius K. Hokusai ir jo dukterį Oei.

Amerikiečių meno istorikas ir rašytojas P. Morse'as, kuris mirė 1993 metais, buvo garsus K. Hokusai darbų kolekcininkas. Jo sūnus Danielis dalyvavo muziejaus atidarymo ceremonijoje ir pavadino jį „nuostabiais namais tėvo kolekcijai“.

„Mano tėvas labai, labai džiaugtųsi, jis labai didžiuotųsi ir jaustųsi labai pagerbtas, – sakė jis. – Manau, kad Hokusai yra didžiausias kada nors gyvenęs menininkas“.

Tarp muziejaus eksponatų taip pat yra 7 m ilgio „Peizažo abiejuose Sumidos upės krantuose ritinys“ (Sumidagawa Ryogan Keshiki Zukan), kuris po išvežimo į užsienį buvo dingęs 100 metų.

Muziejus įsikūręs moderniame penkių aukštų pastate, kurį suprojektavo japonų architektė, Pritzkerio (Prickerio) premijos laureatė Kazuyo Sejima (Kadzujo Sedžima) ir kuris primena vienas į kitą besiremiančius blokus, švelniai atkartojančius aplinkinio rajono vaizdą. Pastate taip pat yra biblioteka, kurios specializacija – K. Hokusai darbai, paskaitų auditorija ir muziejaus parduotuvė.

Sumidos Hokusai muziejus yra netoli Edo-Tokijo muziejaus, nacionalinės sumo arenos „Ryogoku“ ir Sumidos upės. Bilietas į nuolatinę ekspoziciją suaugusiajam kainuoja 400 jenų (3,4 euro).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių