Quantcast

Telšių poezijos pavasaris – Masčio ežero pakrantėje

  • Teksto dydis:

Telšiai – Lietuvos kultūros sostinė 2016 – į „Poezijos pavasarį“ įsiliejo Masčio ežero pakrantėje surengtu vakaro poezijos skaitymų ciklu „Mėnesienos kuždesiai“.

Jaukų ir malonų vakarą telšiškiams bei atvykusiems miesto svečiams sukūrė Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos darbuotojos. 

Ežero prieglobstyje menininkai rinkosi į literatūrinį-muzikinį vakarą „Eilėraščio ir tylos ilgesyje“. Jaukumu, romantika ir maloniomis emocijomis alsuojantį sambūrį pradėjo aktorius ir dainuojamosios poezijos atlikėjas Jokūbas Bareikis. Renginį vedė Buožėnų kultūros centro kultūrinės veiklos vadybininkė Agnė Jakavičiūtė.

Literatus pasveikino Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas, LR Seimo narys Valentinas Bukauskas.

Poezijos vakare naują eilėraščių skrynelę atvėrė tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris – 2016“ svečiai: poetas, vertėjas Eugenijus Ališanka, poetė iš Ukrainos Halina Kruk, JAV lietuvių poetė Eglė Juodvalkė, poetas ir žurnalistas Viktoras Rudžianskas, poetai Algirdas Dačkevičius, Vytautas Stulpinas, Petras Gintalas bei Zita Mažeikaitė, poetas, prozininkas Tadas Žvirinskis ir aktorius Ramūnas Abukevičius. Kintanti ir nepastovi, emocinga, jautri ir džiugi – štai kokia yra poezija, kurią skaitė autoriai. Tai 52-asis tarptautinis poezijos festivalis, surengtas Telšiuose.

„Poezijos pavasaris“ pats seniausias poezijos festivalis Lietuvoje. Jo pradžia – 1965 metai, renginio simbolis – Stasio Krasausko „Poezijos paukštė“. „Poezijos pavasaris 2016“ – tradicinė literatūros šventė, organizuojama Lietuvoje ir užsienio valstybėse: Airijoje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Baltarusijoje, Šveicarijoje ir kt. Galima teigti, kad jis išties tiesiogiai vykdo poezijos propagandą Lietuvoje. Be to, kad vyksta patys įvairiausi renginiai šalies didmiesčiuose, tuo pat metu poetų ekipažai išvažiuoja į kitus miestus ir miestelius tam, kad paskaitytų poezijos, susitiktų su skaitytojais, pedagogais, moksleiviais. Vienas tokių susitikimų įvyko ir šiųmetėje Lietuvos kultūros sostinėje – Telšiuose. Ciklas „Vakaro poezija. Mėnesienos kuždesiai“ vyks visą vasarą, tad skaitytojų ir skaitovų laukia dar ne vienas susitikimas. Per gegužės mėnesį įvyko per 140 susitikimų, kurie sutraukė klausytojus iš visos Lietuvos. Festivalio išvakarėse išleidžiamas naujų eilėraščių, poezijos vertimų almanachas „Poezijos pavasaris“.

Festivalį rengia Lietuvos rašytojų sąjunga ir Rašytojų klubas, Telšiuose renginį koordinavo Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka, rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Telšių rajono savivaldybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių