Quantcast

Tarptautinis B. Dvariono konkursas populiarina ir lietuvišką muziką

Tarptautinis Balio Dvariono konkursas šiemet pritraukė dalyvių iš 20-ies pasaulio šalių. Jaunieji muzikantai ir iš Japonijos, ir iš Jungtinių Valstijų varžosi dėl laimėtojo vardo. O konkurso organizatoriai sako, kad vertinti stiprius muzikantus daug sunkiau.

Beveik šimto dalyvių sulaukusio konkurso komisija teigia šį kartą gavusi itin sudėtingą užduotį – nuspręsti, kurie muzikantai yra geriausi. Pasak komisijos, buvo sunku sutelkti dėmesį klausantis tiek daug vaikų.

„Vakar, kai atidavėme skaičiavimo komisijai savo vertinimo balus, stovėjome kaip mokinukai prie durų ir laukėme rezultatų. Kas gi ten bus?“ – prisimena komisijos narys, smuikininkas Jurgis Dvarionas.

Konkurso laureatais išrinkti muzikantai iš Kinijos, Italijos, Liuksemburgo, Ukrainos ir Lietuvos. Jauniausieji dovanų gavo ir žaislų.

„Labai patinka groti, nes paskui galiu daug kur išreikšti savo grojimą“, – sako pianistas Pijus Piragovas.

Šįvakar Nacionalinėje filharmonijoje dar vyko paskutinis tarptautinio B. Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkurso turas – vyriausieji rungėsi dėl pagrindinio apdovanojimo. Dėl jų komisija apsispręs iki rytojaus.

„Laikai, kai vertinome, kaip jaunas muzikantas įvaldė techniškai sudėtingą kūrinį, pasikeitė. Žinoma, tai svarbu, tačiau daug svarbiau, kad muzika sujaudintų klausytoją. Tai čia girdžiu iš daugelio konkurso dalyvių“, – aiškina komisijos narė, pianistė iš Vokietijos Uta Weyand.

„Tai pasiruošimas ir yra tas didžiausias dalykas, kurį duoda konkursai. Dėl to jauniesiems talentams, kurie dar tik skleidžiasi, tai yra labai reikalinga. Tu nenori tiesiog apsikvailinti prieš komisiją, kuri atvažiuoja iš užsienio“, – teigia smuikininkė Lina Juknevičiūtė.

„Aš, pavyzdžiui, esu pasiėmusi laisvą tvarkaraštį ir neinu į pamokas, po to reikia, žinoma, atsiskaityti ir susidedi taip laiką.  Nors konkursams paruoštą programą atsiskaitinėsiu ir per egzaminus“, – sako pianistė Gabrielė Agilė Bajoraitė.                           

Kiekvienas konkurso dalyvis, patekęs į antrąjį turą, turėjo pagroti bent vieną kompozitoriaus B. Dvariono kūrinį. Pasak konkurso organizatorių, didelio užsienio muzikantų susidomėjimo sulaukiantis konkursas populiarina ir lietuvišką muziką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių