Quantcast

Tarp pretendentų į „Auksinius scenos kryžius“ – E. Nekrošius, A. Grigorian

  • Teksto dydis:

Pirmadienį paskelbti pretendentai į svarbiausius teatro apdovanojimus - „Auksinius scenos kryžius“. Tarp nominantų yra režisierius Eimuntas Nekrošius, operos solistė Asmik Grigorian, buvęs kultūros ministras aktorius Remigijus Vilkaitis.

Geriausiu praėjusių metų režisieriumi pretenduoja tapti Artūras Areima už spektaklius „Kartu“ ir „Ričardas II: Post factum“, Eimuntas Nekrošius - už spektaklį „Jobo knyga“, Jonas Vaitkus - už „Karalių Lyrą“ ir „Nebylį“ bei Gintaras Varnas - už operą „Kornetas“ ir dramos spektaklį „Biografija: vaidinimas“.

Dėl metų aktorės titulo varžosi Agnė Ramanauskaitė už Jekaterinos vaidmenį dramos spektaklyje „Šokis Delhi“, Agnė Šataitė - už Severiutės vaidmenį spektaklyje „Dėdės ir dėdienės“ ir Serafimos Iljiničnos vaidmenį spektaklyje „Savižudis“ bei Eglė Špokaitė - už Antuanetės vaidmenį spektaklyje „Biografija: vaidinimas“ ir Karalienės Izabelės vaidmenį spektaklyje „Ričardas II: Post factum“.

Kaip nepagrindinio vaidmens aktorės „Auksiniu scenos kryžiumi“ gali būti apdovanotos Jūratė Onaitytė už Motinos vaidmenį spektaklyje „Aušros pažadas“ bei Alinos Pavlovnos vaidmenį spektaklyje „Šokis Delhi“, Danguolė Petraitytė - už Dėdienės vaidmenį spektaklyje „Nebylys“ ir Vilma Raubaitė - už vaidmenis spektaklyje „Dr. Faustas“ ir Kesonijos vaidmenį spektaklyje „Kaligula“.

Geriausio aktoriaus kategorijoje nominuotas Vytautas Anužis už Karaliaus Lyro vaidmenį tokio paties pavadinimo spektaklyje, Dainius Svobonas - už Kjurmano vaidmenį spektaklyje „Biografija: vaidinimas“ ir Remigijus Vikaitis - už Jobo vaidmenį spektaklyje „Jobo knyga“.

Antraplanių vaidmenų kategorijoje apdovanojimas gali tekti Viačeslavui Lukjavoui už Edgaro vaidmenį spektaklyje „Karalius Lyras“, Kęstučiui Macijauskui - už Tėvo vaidmenį spektaklyje „Paprastos beprotybės istorijos“ ir Tomui Rinkūnui - už Kalabuškino vaidmenį spektaklyje „Savižudis“ bei Vasios vaidmenį spektaklyje „Kartu“.

Už scenografiją ir kostiumus „Auksiniam scenos kryžiui“ nominuoti Gintaras Makarevičius (už scenografiją spektakliams „Biografija: vaidinimas“ ir „Nebylį“), Medilė Šiaulytytė (už scenografiją operai „Kornetas“), Artūras Šimonis (už scenografiją ir kostiumus operai vaikams „Makaronų opera“).

Dėl geriausio kompozitoriaus vardo varžosi Ernestas Kaušylas ir Miša Skalskis už muziką bei jos atlikimą spektaklyje „Kosmosas+“, Kipras Mašanauskas - už muziką miuziklui „Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda“ ir Onutė Narbutaitė - už muziką operai „Kornetas“.

Operos solisto nominacijoje gali būti apdovanota Joana Gedmintaitė už Rozinos vaidmenį operoje „Sevilijos kirpėjas“, Asmik Grigorian - už Leonoros vaidmenį operoje „Trubadūras“, Arūnas Malikėnas - už Tėvo vaidmenį operoje „Jonas ir Greta“ ir Jovita Vaškevičiūtė - už Markizo, Grafienės vaidmenis operoje „Kornetas“, Azučenos vaidmenį operoje „Trubadūras“ ir Motinos vaidmenį operoje „Jonas ir Greta“

Operetės ir miuziklo kategorijoje konkuruoja solistas Raimondas Baranauskas už Aristido vaidmenį operetėje „Balius Savojoje“, Edmono Danteso ir Abato Farijos vaidmenis miuzikle „Grafas Montekristas“, dirigentas Jonas Janulevičius - už operetės „Balius Savojoje“ ir miuziklo „Grafas Montekristas“ muzikinės dalies parengimą bei už Paulio Abrahamo operetės „Balius Savojoje“ partitūros orkestruotę, solistė Ingrida Kažemėkaitė - už Deizės Parker vaidmenį operetėje „Balius Savojoje“ ir Valentinos vaidmenį miuzikle „Grafas Montekristas“.

„Auksiniu scenos kryžiumi“ taip pat gali būti apdovanoti baleto solistai Anastasija Čumakova už Mari vaidmenį balete „Spragtukas“,Kristina Gudžiūnaitė - už Mari vaidmenį balete „Spragtukas“ ir Gerdos vaidmenį balete „Sniego karalienė“, Genadijus Žukovskis - už Princo vaidmenį balete „Spragtukas“ ir Kajaus vaidmenį balete „Sniego karalienė“.

Už šokio meną nominuota Gotautė Kalmatavičiūtė („Padaryk iš manęs jungiklį“ ir „Apollo“), Ema Nedobežkina („Padaryk iš manęs jungiklį“ ir „Apollo“), Mantas Stabačinskas bei Marius Pinigis („ID: D&G”).

Į „Auksinį scenos kryžių“ taip pat pretenduoja Engelberto Humperdincko operos „Jonas ir Greta“ statytojai Vilniaus miesto operoje ir Lietuvos valstybiniame simfoniniame orkestre, spektaklio „Kosmosas+“ Nacionaliniame dramos teatre kūrybinė grupė. Tokia pati grupė gali būti apdovanota už spektaklį „Makaronų opera“ Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre.

Lėlių ir objektų teatro kategorijoje varžosi spektaklio „Akmuo vanduo geluonis“ kūrybinė grupė iš Multikultūros kūrėjų asociacijos „Agnus OK“ ir Klaipėdos jaunimo teatro, spektaklio „Smėlio žmogus“ kūrybinė grupė Vilniaus teatre „Lėlė“ ir spektaklio „Žiogas Zigmas Žalgirio mūšyje“ kūrybinė grupė Kauno valstybiniame lėlių teatre.

Geriausiu jaunuoju menininku pretenduoja tapti Rimas Sakalauskas už vaizdo projekcijas spektakliui „Kartu“ ir operai „Kornetas“, Vainius Sodeika - už Karaliaus Ričardo II vaidmenį spektaklyje „Ričardas II: Post factum“, Žadano vaidmenį spektaklyje „Kartu“ ir vaidmenis spektaklyje „Barikados“, režisierius Gediminas Šeduikis bei dirigentas Ričardas Šumila - už Engelberto Humperdincko operos „Jonas ir Greta“ pastatymą.

Šiemet „Auksiniai scenos kryžiai“ ir Boriso Dauguviečio auskaras kovo 27-ąją Tarptautinės teatro dienos proga bus teikiami Kauno valstybinio muzikinio teatro scenoje, pirmadienį pranešė Kultūros ministerija.

Pagal Profesionalaus teatro meno kūrėjų darbų premijavimo nuostatus, pretendentus „Auksinių scenos kryžių“ premijoms turėjo teisę siūlyti profesionalūs teatrai, Lietuvos meno kūrėjų asociacija, Valstybės teatrų asociacija, Scenos meno kūrėjų asociacija, Lietuvos teatro sąjunga, Lietuvos dailininkų sąjunga, Lietuvos kompozitorių sąjunga, Lietuvos muzikų sąjunga, Šiuolaikinio šokio asociacija ir fiziniai asmenys.

Iš viso komisija įvertino 28 profesionalių teatrų pateiktus pasiūlymus, 2 – kūrybinių sąjungų ir 15 pasiūlymų, gautų iš fizinių asmenų. Pristatyti premijoms buvo 72 spektaklių kūrėjai ir atlikėjai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių