Quantcast

Filmui „Tarp pilkų debesų“ lėšų ieškoma Seime

  • Teksto dydis:

Pagal JAV gyvenančios lietuvės Rūtos Šepetys knygą „Tarp pilkų debesų“ statomam filmui baigti trūksta lėšų, dėl to pagalbos į Seimo Kultūros komitetą kreipėsi filmo prodiuseris Žilvinas Naujokas.

„Esame beveik užbaigę filmą, bet trūksta dalies lėšų. Savo viską jau esame praskolinę ir atidavę, dirbame už dyką“, – trečiadienį komitete pasakojo prodiuseris.

Jo teigimu, „Tarp pilkų debesų“ biudžetas siekia apie 4,5 mln. eurų. Ž. Naujokas ieško apie 400 tūkst. eurų, kad būtų galima baigti filmą.

Anot jo, lėšų filmui daugiausia surinkta iš JAV lietuvių. Lietuvos kinos centras skyrė 440 tūkst. eurų, 10 tūkst. davė Krašto apsaugos ministerija. Dar apie pusę milijono tikimasi gauti pasinaudojant mokestinėmis lengvatomis.

Susimažino atlyginimus

Ž. Naujoko teigimu, nors filmą pristatydamos Lietuvą paskui mielai rodys Užsienio reikalų ministerija, kitos institucijos, pridėti prie jo gamybos pastarosios atsisako. Jo teigimu, pavyzdžiui „Lietuvos geležinkeliai“ ne tik atsisakė paremti filmo kūrimą, bet ir paprašė apie 40 tūkst. eurų už suteiktas paslaugas.

„Tarp pilkų debesų“ bus didžiausio biudžeto lietuviškas filmas. Prodiuserio teigimu, jis realiai turėtų būti dar didesnis.

„Filmo biudžetas turėjo ir galėjo būti gerokai didesnis, bet labai daug žmonių prie jo dirbo savanoriškai, daug kas susimažino atlyginimus“, – sakė Ž. Naujokas.

Kultūros komitetas nutarė kreiptis į Kultūros ministeriją, kad ši išnagrinėtų galimybę per Kino centrą skirti papildomų lėšų šiam filmui.

Bendras finansavimas – nepakankamas

Kino centro vadovas Rolandas Kvietkauskas tvirtino, kad papildomų lėšų galima skirti tik padarius kokią nors išimtį. Jo teigimu, Kino centro maksimali suma, kurią jis galėtų skirti vieno filmo gamybai, siekia 680 tūkst. eurų. Ji dar niekam nesuteikta, nes bendras metų biudžetas kino industrijai paremti sudaro 2-2,5 mln. eurų.

„Negalime orientuotis į ambicingesnius projektus, nes bendras finansavimas yra nepakankamas“, – tvirtino R. Kvietkauskas.

Filmas kuriamas pagal bestseleriu tapusį R. Šepetys romaną „Tarp pilkų debesų“. Jis pasakoja apie lietuvių tremtį į Sibirą Antrojo pasaulinio karo metais. „The New York Times“ knygą buvo įtraukęs į bestselerių sąrašą, jis išverstas į 27 pasaulio kalbas, Italijoje romanas įtrauktas į mokykloms rekomenduotinų knygų sąrašą.

Kino juosta kuriama anglų kalba, ją režisuoja JAV gyvenantis Marius Markevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių