Quantcast

Tapytojas A. Zakarauskas sulaukė ypatingo kvietimo iš Pekino

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 15 d. Vilniuje įsikūrusi „The Rooster Gallery” drauge su galerija „Xin Dong Cheng Space for Contemporary Art” Pekine pristatys vieno ryškiausių jaunosios kartos tapytojų Andriaus Zakarausko personalinę parodą. Šio menininko kūrybą meno ekspertų delegacija iš Kinijos pastebėjo praėjusių metų pavasarį, kai lankė Lietuvos meno institucijas ir menininkų studijas. Parodoje „Trys potėpiai“ lankytojai turės galimybę pamatyti paskutiniųjų dešimties metų A. Zakarausko kūrinius.

„Džiaugiuosi, kad A. Zakarausko kūryba bus pristatyta tokioje ryškioje Penkino galerijoje bei, kad jo tapybą atras plati auditorija Rytuose. Šiemet galerijos atstovaujamus jaunuosius lietuvių tapytojus jau sėkmingai pristatėme keliose svarbiose meno mugėse, Kopenhagoje, Dubajuje, Maskvoje, Tel Avive, o po A.Zakarausko parodos atidarymo Pekine vyksime į garsiąją Vienos meno mugę“, – pasakoja „The Rooster Gallery” vadovė Jurgita Juospaitytė-Bitinienė.

A. Zakarauskas savo karjerą pradėjo 2004 m., aktyviai dalyvaudamas grupinėse parodose Europoje ir JAV. Menininko kūryba pristatoma prestižinėse šiuolaikinio meno mugėse bei svarbiose meno institucijose. A.Zakarauskas yra surengęs dešimtis personalinių parodų Lietuvoje ir užsienyje, o 2009 m. tapo konkurso „Jaunojo tapytojo prizas“ nugalėtoju. Netrukus jo darbų bus galima išvysti MO muziejuje. A.Zakarausko kūriniai taip pat įtraukti ir į pasaulinio garso privačias kolekcijas, tokias kaip Šaržos banko kolekcija Jungtiniuose Arabų Emyratuose, „Red Bull“ kolekcija Austrijoje, „Lewben Art Foundation“ Lietuvoje. Taip pat jo kūryba neseniai papildė vieno įtakingiausių Skandinavijos kolekcininkų Ole Faarupo rinkinius, kuriuose puikuojasi tokių žymių menininkų kaip Neo Raucho ar Peterio Doigo darbai.

Pekine pristatomos A. Zakarausko parodos pavadinimas „Trys potėpiai“ atspindi jos struktūrą – ekspozicijoje išryškėja trys dalys, perteikiančios skirtingus A. Zakarausko kūrybos aspektus ir etapus bei atspindinčios daugiabriaunį jo tapybos pobūdį.

„Potėpis neatsitiktinai tampa pagrindine sąvoka parodoje. Jis ne tik yra pagrindinis mano tapybinės raiškos elementas, bet ir simbolizuoja unikalaus, individualaus potėpio paieškas t.y. svarbiausią tapytojo uždavinį. Potėpis po potėpio atsiskleidžiantis tapymo procesas tampa kūrybos metafora ir simbolizuoja tapytojo kelionę per kūrybą ir į save“, – pasakoja menininkas A. Zakarauskas.

A .Zakarausko drobėse pati tapyba visada išlieka centrine menininko kūrybos ašimi. Pirmoji parodos „Trys potėpiai“ dalis sutelkia dėmesį į paveikslo sąrangą – jo kompozicinę sandarą, elementų ritmiką, spalvų, šviesos ir šešėlio santykius. Antrajame parodos segmente menininkas tyrinėja tapyto atvaizdo ir prisiminimo santykį, o trečioji dalis žymi tapytojo kūrybos posūkį į siužetikškumą.

Ekspozicija „Trys potėpiai“ galerijoje „Xin Dong Cheng Space for Contemporary Art” veiks rugsėjo 15 d. – lapkričio 30 d., parodą globoja Lietuvos Kultūros taryba ir Lietuvos kultūros atašė Kinijoje Agnė Biliūnaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių