Quantcast

Senovinis kinų piešinys aukcione parduotas už 60 mln. dolerių

  • Teksto dydis:

Beveik 1000 metų senumo vieno garsiausių Kinijos tapybos meistrų Su Shi (Su Ši) piešinys tušu buvo parduotas varžytinėse už 59,5 mln. JAV dolerių (52,5 mln. eurų), pirmadienį paskelbė aukcionų namai „Christie's“.

Anot aukcionų namų, šis Sungų dinastijos laikų meno kūrinys yra „vienas rečiausių pasaulyje kinų paveikslų“.

Tušu ant popieriaus ritinio nupieštas paveikslas „Medis ir uola“ vaizduoja seną medį sausomis šakomis ir šalia jo gulintį aštrų akmenį.

Šis piešinys yra brangiausias „Christie's“ Azijos filialo kada nors parduotas daiktas, paskelbė bendrovė.

Įvairiapusiškas meistras Su Shi, dar vadinamas Su Dongpo, yra tarp svarbiausių istorinių kinų kultūros veikėjų. Jis buvo gerbiamas mokslo žmogus, poetas, prozininkas, dailininkas, kaligrafas ir valstybės veikėjas.

185,5 cm ilgio ritinyje yra kaligrafijos pavyzdžių ir keturių svarbių XI amžiaus kinų literatų eilėraščių. Ant jo taip pat yra 41 kolekcininko antspaudas.

„Neabejotinai jam priskiriamų darbų yra labai mažai, gal tik du ar trys. Jie itin reti“, – prieš aukcioną sakė „Christie's“ Azijos meno padalinio pirmininko pavaduotojas Jonathanas Stone'as (Džonatanas Stounas).

2010 metais kinų kaligrafijos ritinys „Dizhuming“, kurio autorius yra Su Shi mokinys Huang Tingjianas (Huang Tingdzianas), per „Poly Auction“ aukcioną Pekine buvo parduotas už 64 mln. dolerių (54,9 mln. eurų).

Honkongo aukcionuose pastaraisiais metais aktyviai varžydavosi pirkėjai iš Azijos, už deimantus, paveikslus ir senovinės keramikos dirbinius paklodavę rekordines sumas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių