Quantcast

„Rusiškas romanas“ užbaigs jubiliejinį teatrų festivalį Rokiškyje

  • Teksto dydis:

Lietuvos rusų dramos teatro (LRDT) spektaklis „Rusiškas romanas“ kovo 24 dieną užbaigs šių metų Lietuvos kultūros sostinėje – Rokiškyje – vykstantį 35-ąjį Lietuvos profesionalių teatrų festivalį „Vaidiname žemdirbiams“. Oskaro Koršunovo režisuotas spektaklis pagal Mariaus Ivaškevičiaus dramą „Rusiškas romanas“ taps skambiausiu žiūrovų mylimo festivalio pabaigos akordu.

Galima drąsiai teigti, kad LRDT teatras yra šio tradicinio festivalio publikos favoritas – Žiūrovų simpatijų prizus šio teatro spektakliai čia laimėjo 1992, 1993, 1997, 1999, 2000, 2011, 2013 ir 2018 m. LRDT teatras yra laimėjęs ir festivalio „Vaidiname žemdirbiams“ Pagrindinį prizą – 2013 m. („Stabmeldžiai“, rež. Jonas Vaitkus) ir 2015 m. („Karalius Lyras“, rež. J. Vaitkus).

Šįmet festivalyje pristatomas spektaklis „Rusiškas romanas“ tapo išskirtiniu šio sezono teatro įvykiu. Pasak teatrologės Daivos Šabasevičienės, spektaklyje „Rusiškas romanas“ visko daug ir viskas veikia kaip nuoroda į begales atvirų istorijų, ir visas jas susieja aistringa aktorių vaidyba, tikėjimas kiekvienu sakomu žodžiu.

„Mariaus Ivaškevičiaus „Rusiškas romanas“, kurį Rusų dramos teatre pastatė Oskaras Koršunovas, tapo tarytum tam tikra ne surašyta, o suvaidinta rusų kultūros istorija. Nors Levas Tolstojus, kurio biografijos ir kūrybos motyvais parašyta drama, priklauso garsiajai XIX a. rusų literatūros kūrėjų plejadai, šis kūrinys „išlipa“ iš konkretaus laiko ribų: jame akivaizdus ne tik neribojamas laiko aspektas, bet ir visas spektras aplinkybių: istorinės, geopolitinės, kultūrinės, religinės, filosofinės, asmeninės. Tai polifoninis spektaklis, kuriame galima išgirsti begalę balsų ir tuo pačiu metu – pavienio personažo istoriją.“

LRDT „Rusiškas romanas“ pretenduoja į 2018 m. Profesionalaus teatro meno kūrėjų darbų premijas „Auksinis scenos kryžius“ penkiose nominacijose: geriausio režisieriaus (Oskaras Koršunovas), geriausios aktorės (Nelė Savičenko), geriausio aktoriaus (Valentin Novopolskij), muzikos autoriaus (Antanas Jasenka) ir šviesų dailininko (Eugenijus Sabaliauskas). Šių metų premijų įteikimo iškilmės vyks kovo 29 d. Valstybiniame Šiaulių dramos teatre.

Netrukus po „Auksinio scenos kryžiaus“ apdovanojimų ceremonijos „Rusiškas romanas“ rengsis gastrolėms į tarptautinį festivalį Sankt Peterburge „Susitikimai Rusijoje“, kuriame dalyvauti pakviesti spektakliai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Gruzijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Bulgarijos ir Rusijos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių