Quantcast

Pusę milijono eurų kainuojantis dvaras Lietuvoje ieško šeimininko

Lentvario dvaro rūmams, vienam įspūdingiausių Lietuvos pastatų, ieškoma naujo savininko. Antstoliai dvarą mėgina parduoti jau ketvirtą kartą, kaina sumažinta beveik perpus, tačiau abejojama, ar atsiras pirkėjas ir po kelių dienų vyksiančiame aukcione.

540 tūkst. eurų – tokią, jau trečią kartą sumažintą Lentvario dvaro rūmų kainą skelbia antstoliai. Prieš devynerius metus rūmus įsigijęs verslininkas Laimutis Pinkevičius spėjo atlikti rūmų architektūros tyrimus, tačiau užklupus krizei, bankrutavo. Paveldosaugininkai teigia, kad naujam investuotojui kelia tik vieną sąlygą – išlaikyti autentišką rūmų išorę.

„Nėra nustatyta vertingųjų savybių viduje, tai jau būtų potencialaus valdytojo fantazija, kaip dvarą įrengti, kokią veiklą ten vykdyti“, – sakė Kultūros paveldo departamento direktoriaus pavaduotojas Audrius Skaitys.

Nekilnojamojo turto ekspertas sako, kad rūmus labiausiai tiktų pritaikyti turizmui – šalia esantis Edouardo Andre parkas, jį sutvarkius, trauktų turistus. Ekspertas spėja, kad pirkėjų nėra, nes viešbučių statytojai kol kas daugiausiai dėmesio skiria Vilniaus centrui.

„Akivaizdu, kad tie trys nevykę aukcionai rodo, kad tinkama rinkos kaina dar nėra pasiekta ir turbūt yra labai sunku ją apčiuopti, nes tik tam tikrų unikalių objektų ieškantis investuotojas gali atkreipti dėmesį ir ryžtis investuoti“, – teigė Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos direktorius Mindaugas Statulevičius.

Rūmus prie patvenkto Lentvario ežero 19-ojo amžiaus viduryje pastatė grafas Juozapas Tiškevičius. Po kelių dešimtmečių dvarą paveldėjęs sūnus Vladislovas Tiškevičius rūmus perstatė, jie įgavo dabartinį angliškosios gotikos vaizdą. Sovietmečiu pastate veikė Lentvario Kilimų fabriko administracija.

Rūmams pradėjus nykti kelios dešimtys jaunų Lentvario gyventojų įkūrė organizaciją, siekiančią, kad rūmai ir parkas būtų restauruoti bei atviri visiems. Pasak jų, nuo dvaro priklauso ir Lentvario gyvenimas – jei rūmai taps traukos centru, aplink pradės kurtis daugiau darbo vietų. Rengiantys kūrybines dirbtuves, koncertus, menines akcijas lentvariečiai sako ieškoję ir galimų investuotojų. Tačiau pirmiausia dvarą esą turėtų perimti valstybė.

„Kai kuriuos kliuvinius, nacionalizavusi dvarą, turi sutvarkyti pati vyriausybė, o po to ji turėtų leisti ateiti kažkokiam operatoriui, kuris ir vykdytų veiklą su aiškiais įsipareigojimais“, – nuomonę išsakė organizacijos „Lentvario parko renesansas“ pirmininkas Povilas Plūkas.

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas taip pat yra siūlęs Vyriausybei perimti dvarą valstybės žinion. Po kelių dienų vyksiantis aukcionas parodys, ar investuotojus sudomino perpus – iki pusės milijono eurų – sumažinta rūmų kaina. Turto vertintojai sako, kad rūmų restauravimas kainuos daugiau nei 4 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

matyti

matyti portretas
visiškas valstybinių įstaigų atsakingų už PAVELDĄ neįgalumas Kai suyra - tada puola rūpintis Dykai atiduokit protingam piliečiui ir reikalai pajudės

gaila

gaila portretas
kad Tiskeviciaus dvara su Andre projektuotu parku-taip apleido,o kai cia buvo Lentvario kilimu fabriko administracija-gotikinis pastatas atrode pakankamai neblogai

gražus pastatas

gražus pastatas portretas
iš karto net neatkreipiau dėmesio, kad be langų. Turėtu peimt valstybinės institucijos
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių