Quantcast

Profesorius L. Mažylis apie naują Lietuvos žinyną: tėvynę kuria žmonės

  • Teksto dydis:

Daugiausia dabartinio elito atstovų buvo išugdyti tėvų pedagogų – mokytojų arba dėstytojų. Tai paaiškėjo rengiant naują žinyną „Kas yra kas Lietuvoje 2018. Šimtmečio leidimas“, kuriame yra publikuojama 5 tūkst. iškilių šalies žmonių biografijų ir detali Lietuvos valstybės sąranga.

Šiandien Lietuvai pristatomame žinyne – naujausia susisteminta ir vienoje vietoje pateikiama informacija apie aktyviausius dabar gyvenančius ir kuriančius Lietuvos žmones. 

Taip pat į 2,5 tūkst. tiražu išleistą žinyną įtraukta 1,5 tūkst. stambiausių verslo įmonių ir 500 institucijų, publikuojama 200 straipsnių apie bendroves ir reikšmingiausias institucijas. Anot sudarytojų, šis žinynas – tai išsamus mūsų dabartinio gyvenimo veidrodis.

Kaip teigia Vasario 16-osios Aktą suradęs VDU profesorius Liudas Mažylis, dabar visi mes esame tautos laisvės kelionės dalimi, todėl nuo visų mūsų ryžto, motyvacijos ir vienybės priklauso mūsų tėvynės ateitis. O tėvynę, anot mokslininko, juk ir kuria žmonės. „Kas yra kas Lietuvoje“ pateikia biografijas žmonių, skiriančių tam daugiausia pastangų ir talento. 


Daugiausia iš Lazdijų ir Zarasų rajonų

Daugiausia žinyne pristatoma žmonių, kilusių iš Lazdijų ir Zarasų rajonų, tarp didžiųjų miestų pirmauja Šiauliai (vertinant pagal gyventojų skaičių). 2018 m. leidinyje pristatoma 1,2 tūkst. naujų žmonių, kurie niekada anksčiau nebuvo patekę į žinynus „Kas yra kas Lietuvoje“. 

Vidutinis pristatomų žmonių amžius – 54 metai. Vyriausias į žinyną įtrauktas asmuo yra 105 metų, jauniausia – 15 metų sportininkė.

Net šeštadalis (maždaug 17%) aprašytų žmonių išaugino 3 ir daugiau vaikų. 4 vaikus užaugino 123 šeimos, o absoliučiai didžiausias skaičius – 11 vaikų. Penktadalis įvardijo, kad bent vienas iš tėvų yra pedagogas – mokytojas arba dėstytojas.


Svarbiausi veikiantys asmenys 
ir jų biografijos

Informacija žinyne koncentruotai pateikta pagal 11 svarbiausių gyvenimo sričių: valstybė ir institucijos, teisingumas, mokslas ir švietimas, medicina, religija, kultūra ir sportas, žiniasklaida, verslas. 

„Žinyno šimtmečio leidime siekėme parodyti, kaip šiandien funkcionuoja Lietuvos valstybė – kokie šiandien yra pagrindiniai Lietuvą kuriantys žmonės, įmonės, institucijos, – teigia Linas Pupelis, žinyno leidėjas. – Skaitydami šių žmonių biografijas galime suprasti, kaip jie tapo tokiais, kokie yra dabar – tai informacija apie jų šeimą, mokslus, visuomeninę veiklą, kokius darbus dirbo, ką sukūrė, už ką buvo atsakingi. Kuo rūpinasi ir ką kuria dabar. Reikšmingiausi viso gyvenimo darbai ir idėjos“.

Į žinyną įtraukti žmonės buvo atrinkti pagal užimamas aukštas pareigas, pasiekimus, įvairių institucijų ir ekspertų rekomendacijas. Taip pat pateko įvairius apdovanojimus gavę žmonės.

Plačiausiai 2018 m. žinyne atstovaujamos sritys – kultūra ir verslas. Kiekvienos šios srities atstovų į žinyną pateko dvigubai daugiau nei įtraukta valdžios ir savivaldos žmonių.

50 autorių kolektyvas didelės apimties žinyną rengė beveik 2 metus. Nuo rudens žinyne publikuotos biografijos ir straipsniai bus prieinami ir internete. Čia kasdien bus sudaryta galimybė nemokamai perskaityti nustatytą informacijos kiekį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

makulatūra

makulatūra portretas
visada vertinama ........ tik supirkimo kainas prašom pakelt

Žemaitijos kaunietis

Žemaitijos kaunietis portretas
LIDL-as duobę iškasė Saboniui,kas paspendė spąstus profesoriui ?Ar ne žingeidumas?

Senis

Senis portretas
Detali saranga diverams rojus
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių