Quantcast

Prieš naują „Nacionalinę ekspediciją“ ankstesni nuotykiai įamžinti knygoje

Neeilinis garsių Lietuvos žmonių nuotykis – žygis "Nacionalinė ekspedicija: Nemunu per Lietuvą" – tęsiasi...knygoje. Dvejų metų atradimus taip įamžino vienas jo dalyvių, LRT radijo laidų autorius, rašytojas, gamtininkas Selemonas Paltanavičius.

Antradienį Vilniaus rotušėje pristatytas LRT bei leidyklos "Terra Publica" bendras projektas – knyga "Nacionalinė ekspedicija. Nemunu per Lietuvą". Pirmaisiais metais įgula keliavo Nemunu iš Kauno į Klaipėdą, pakeliui tyrinėdami istoriškai bei kultūriškai svarbias Lietuvos vietas.

Antraisiais, įgavusi drąsos, pelniusi žiūrovų pasitikėjimą ir pajutusi azartą, įgula – istorikas Alfredas Bumblauskas, etnomuzikologė Zita Kelmickaitė, žurnalistas Edmundas Jakilaitis, lenktynininkas Benediktas Vanagas, atlikėjas Gabrielius Liaudanskas-Svaras, kariškis Arūnas Valinskas jaunesnysis bei kiti – užsimojo kur kas plačiau – iki pat Baltarusijos. Nukakę į Nesvyžių, istorinį Radvilų dinastijos centrą, plaukimą pradėjo nuo Nemuno ištakų ir beveik dvi savaites lankė ir kitiems pasakojo apie Lietuvai svarbias, bet daug kam nežinomas vietas, bei atvėrė Lietuvos grožį iš Nemuno perspektyvos. Misija baigėsi Kaune. Reikia pridurti, kad entuziastai keliavo specialiai ekspedicijai pagamintomis venterinėmis valtimis, kurias pagal išlikusią graviūrą iš Konstantino Tiškevičiaus ekspedicijos prieš 150 metų atkūrė Rusnės laivadirbys Simas Knapkis.

Ar išsamaus įvykių aprašymo, dienoraščio tikėtis ir iš knygos? S.Paltanavičius patikina, kad tikrai ne – knyga labai skiriasi nuo televizijos laidų. Be to, itin daug dėmesio joje skiriama pačiam Nemunui, jo geografijai, istorijai. "Juk daug kas neįsivaizduoja, kad Nemunas, kuris teka pro Prienus ar Birštoną, yra tik maždaug 14 tūkst. metų senumo, o aukštupys ties Naugarduku skaičiuoja mažiausiai 100 tūkst. metų. 80 tūkst. metų senesnis, nes paskutinis ledynmetis nesiekė ir baigėsi praktiškai ties mūsų dabartinės Lietuvos riba", – sakė autorius pabrėždamas, kad tai apskritai yra tik ketvirta ar penkta knyga, skirta Nemunui. Žinoma, nuotykių knygos puslapiai nestokoja, juos papuošė įvairūs dainų tekstai, ragautų patiekalų receptai ir galybė pažintinės informacijos.

Pats S.Paltanavičius knygą apibūdina kaip kelionių upe vadovą, kuriame populiariai ir moderniai pristatoma Lietuva ir jos istorija, etnokultūra, paveldas. Jis apgailestauja, kad lietuviai turi nuostabaus grožio arteriją – Nemuną, tačiau jos neatranda, o projekto įgula, nuplaukusi apie 800 kilometrų, sutiko vos keletą plaukiančių "kolegų". Kita vertus, norisi paraginti žmones keliauti Nemunu, bet nesinori to paversti masine pramoga.

Šiemet „Nacionalinė ekspedicija“ į kelionę leisis birželio 22 dieną. Ekspedicijos dalyviai tyrinės dabartinę Lenkiją, Vyslos upe plauks iki pat Baltijos jūros. O plauks specialiai statomu nauju mediniu laivu, beveik 13 m ilgio ir vizualiai labai panašiu į XVIII a. pastatytą Merkinės laivą.

Knygos "Nemunu per Lietuvą" pristatymo turas vyks įvairiuose Lietuvos miestuose, tarp jų – Kaune (gegužės 3 d. 18.00 val. Maironio lietuvių literatūros muziejuje) ir Klaipėdoje (birželio 1 d. 17.15 val. Klaipėdos apskrities viešojoje I.Simonaitytės bibliotekoje).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių