Quantcast

Prienai pagerbė vieną žymiausių savo kraštiečių

Prienų rajone tęsiasi renginiai, skirti paminėti kraštiečio Justino Marcinkevičiaus 85-ojo gimtadienio jubiliejų. Konferencijoje lietuvių literatūros tyrinėtojai ir kritikai dalijosi mintimis apie poeto kūrybą. Taip pat surengta paroda, kurioje dar nematytos Justino Marcinkevičiaus fotografijos ir jo rankraščiai.

Prienuose prisiminimais apie poetą dalijosi ir Klaipėdos universiteto docentas Marijus Šidlauskas. Pasak jo Justinas Marcinkevičius buvo Tylos estetikos meistras.

„Tako nėra, viskas yra takas, tai žino upė. Vietoje tako čia galima įstatyti bet kurį prasmingą žodį, tokį kaip Gyvenimas, Meilė Mirtis. Man atrodo, kad šita ištarmė yra labai prasminga ir ji labai pravarti tiek mūsų praeičiai, tiek dabarčiai, tiek mūsų ateičiai tereikia įsiklausyti“, – sakė Klaipėdos universiteto docentas dr. Marijus Šidlauskas.

Profesorė Viktorija Daujotytė sako, kad norint įvertinti savo laiko žmogų, reikia suprasti kuo jis rėmėsi. Justinui Marcinkevičiui, pasak Daujotytės viena iš atramų – Maironis.

„Jiems yra tekęs panašus laikas. Maironis pačioje 19 amžiaus pabaigoje ateina kaip mūsų atgimimo šauklys. Justino Marcinkevičiaus debiuto laikas daug vėlesnis, bet ateina 1987–88 metai, Lietuvoje prasideda atgimimas ir jis šaukiasi poetų“, – pasakojo lietuvių literatūros tyrėja prof. Viktorija Daujotytė.

Prienų Justino Marcinkevičiaus viešoji biblioteka surengė dar nematytų nuotraukų„ dokumentų ir rankraščių parodą.

„Yra proga parodyti tai, ką mes turime ir pasinaudoti šeimos archyvais. Dešimtyje stendų pasakojame apie poeto gyvenimo metus, bendradarbiavimą su Prienų kraštu ir įmažinimą“, – sakė Prienų J. Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos direktorė Daiva Čepeliauskienė.

Justinas Marcinkevičius mirė eidamas 81-uosius. Jis išleido per šimtą knygų: poemų, eilėraščių, dramų, eseistikos, knygų vaikams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mia

mia portretas
Kuo jis zymus?

Pagarba Justinui

Pagarba Justinui portretas
Nuostabus poetas,be galo mylejes savo gimtine ir savo tevyne,-lietuvai didziule netektis...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių