Quantcast

Pratęstas terminas teikti kandidatus M. Lukšienės premijai

  • Teksto dydis:

Švietimo ir mokslo ministerija mėnesiui pratęsė terminą kandidatūroms į Meilės Lukšienės premiją teikti.

Terminas pratęstas iki sausio 23 dienos. Pagal premijos nuostatus, dokumentai dalyvauti konkurse turėjo būti pateikti iki 2013 metų gruodžio 23 dienos, o rezultatai turi būti paskelbti iki 2014 metų kovo 1 dienos.

Kandidatūras premijai gali siūlyti aukštųjų mokyklų senatai, akademinės tarybos, mokslinių tyrimų institutų mokslo tarybos, mokslininkų asociacijos. Premijai gauti galima siūlyti vieną kandidatą ar asmenų grupę, parengusią bendrą mokslo darbą.

Premija siekiama įvertinti Lietuvoje vykdytų ir vykdomų habilituotos daktarės Meilės Lukšienės mokslinio palikimo, mokslininkės iškeltų esminių Lietuvos kultūros ir švietimo orientacijos klausimų – nacionalumo ir universalumo santykio, kultūrinės savimonės ugdymo, kultūrinės tradicijos tęstinumo ir modernizavimo, humaniškumo, demokratiškumo praktinio įsitvirtinimo valstybės, tautos gyvenimo realybėje, kultūroje tyrimų laimėjimus.

Premijos dydis – 120 bazinės socialinės išmokos dydžių arba 15,6 tūkst. litų. Ji bus skiriama kas ketveri metai.

Švietimo ir mokslo ministerija premiją įsteigė mokslininkams, aukštųjų mokyklų dėstytojams už ryškiausius edukologijos, kultūrologijos ir lituanistikos mokslo darbus, taip pat ir už reikšmingą viso gyvenimo mokslinę veiklą.

Šios premijos konkursą organizuoja Lietuvos mokslų akademija.

Ministerija 2010 metais taip pat yra įsteigusi M.Lukšienės premiją pedagogams (ne vyresniems nei 35 m.) už demokratiškumo, bendruomeniškumo, pilietiškumo, tautiškumo, humanizmo ir kūrybiškumo idėjų įgyvendinimą ir sklaidą, kuri teikiama kasmet.

Meilė Lukšienė - Matjošaitytė (1913 – 2009) – lietuvių literatūros tyrėja, pedagogė, edukologė, humanitarinių mokslų daktarė, habilituota socialinių mokslų daktarė,  Lietuvos švietimo reformos pradininkė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių