Quantcast

Po ilgos pertraukos pašto ženklą vėl papuoš popiežiaus atvaizdas

  • Teksto dydis:

Gavus Vatikano sutikimą, po ilgos pertraukos išleidžiamas riboto tiražo pašto ženklas, skirtas Šventojo Tėvo vizitui Lietuvoje.

Paskutinį kartą popiežiaus atvaizdas ant pašto mokos ženklo buvo prieš 7 metus, o jo oficialus vizitas Lietuvoje – net prieš 25 metus. Kadangi pontifiko atvaizdo naudojimas yra griežtai reglamentuotas ir reguliuojamas, dailininkės Aušrelės Ratkevičienės pagal oficialų Jo Šventenybės atvaizdą sukurtas pašto ženklas buvo suderintas su Vatikanu. 0,69 Eur. nominalo pašto ženklas apyvartoje pasirodys šį šeštadienį, rugsėjo 22 d.

Kartu su pašto mokos ženklu, kurio tiražas 40 tūkst., bus parduodamas ir popiežiui Pranciškui skirtas pirmos dienos vokas. Šeštadienį korespondencija, apmokama naujuoju pašto ženklu, Vilniaus centriniame pašte bus antspauduojama pirmosios dienos datos spaudu – pašto ženklo, pirmos dienos voko ir spaudo „rinkinys“ itin vertinamas pasaulio filatelistų. Tikimasi, kad į Lietuvą suplūdę viso pasaulio tikintieji noriai įsigys Lietuvoje retą pašto ženklą ir juo pažymėtus atvirlaiškius bei laiškus, kaip Šventojo Tėvo vizito atminimą, išsiųs artimiems žmonėms į kitas šalis.

Tai trečia lietuviška pašto ženklų laida su popiežiumi, nes iki šiol buvo sukurtos dvi pašto ženklų laidos popiežiui Jonui Pauliui II: pirmą kartą – 1993 m. jo vizito metu, antrą kartą – 2011 m. jį paskelbus palaimintuoju. 1993 m. buvo išleisti 4 šio pašto ženklo variantai – su Kryžių kalno, Aušros vartų, Šiluvos bažnyčios ir Kauno Šv. Jurgio Kankinio bažnyčios fragmentais; 2011 m. pašto ženkle buvo vaizduojamas popiežius Jonas Paulius II ir piligrimų kelio pirmasis objektas – Vilniaus arkikatedra.

Šį šeštadienį apyvartoje pasirodysiančiame pašto ženkle popiežiaus Pranciškaus figūra simboliškai sujungia Aušros Vartų Gailestingumo Motinos koplyčios fragmentą Vilniuje bei Nemuno ir Neries santaką Kaune – vietas, kuriose jis melsis ir susitiks su tikinčiaisiais.

2013 m. kovo 13 d. išrinktas popiežius Pranciškus (tikrasis vardas – Jorge Mario Bergoglio) yra vienas svarbiausių pasaulio lyderių ir moralinis autoritetas milijonams tikinčiųjų. Už vilties ir padrąsinimo žinią Europai, indėlį siekiant globalios taikos, skleidžiamas gailestingumo, tolerancijos ir solidarumo vertybes 2016 m. jam įteiktas vienas garbingiausių pasaulyje – Karolio Didžiojo apdovanojimas.

Per metus Lietuvos paštas išleidžia 25–27 pašto ženklus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

chicago

chicago portretas
Bet gi kam siųsti tokius laiškus?))
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių