Quantcast

Papasakojo, kaip atgimsta knygos: restauratorius turi būti ir chemiku

Knygų restauratorius turi būti ir chemiku, ir istoriku, ir amatininku. Bent jau taip mano knygų ir įvairių dokumentų išsaugojimu užsiimantys žmonės. Restauratorių rankose gali atgimti net ilgus šimtmečius dūlėję dokumentai.

Skylėti, ištrupėję knygų, žemėlapių, piešinių ar nuotraukų lapai, padengti dulkėmis ar pelėsiais. Visa tai atgimsta prisilietus restauratorių rankoms.

Tačiau prieš knygos atnaujinimą reikia atlikti nemažai mikrobiologinių ir cheminių tyrimų, kad nebūtų pakenkta restauruojamam dokumentui. Todėl pirmiausia darbo imasi specialistai, kurie nustato tinkamus dokumento restauravimo būdus.

„Mikrobiologė atlieka mikrobiologinius tyrimus, nustato ten esančius pelėsius, o mano darbas yra nustatyti popieriaus rūgštingumą, jo sudedamąsias dalis. Taip pat rašalo sudedamąsias, perteklines dalis, tarkim, ar yra geležies ar vario jonų“, – pasakoja Vilniaus universiteto bibliotekos chemikė Greta Keraitė.

Po cheminių ir mikrobiologinių tyrimų darbo jau imasi restauratoriai. Jeigu dirbama su knyga, dažniausiai pirmiausia reikia atskirti jos lapus ir paruošti plovimui.

Daugiau – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių