Quantcast

Panemunės pilį siūloma pripažinti kultūros paminklu

  • Teksto dydis:

Jurbarko rajone esančią mūrinę Panemunės pilį, dar vadinamą Vytėnų pilimi, siūloma paskelbti kultūros paminklu.

Tokį siūlymą pateikė kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson. Sprendimą turi priimti Vyriausybė.

Kultūros ministerija tikisi, kad piliai suteikus kultūros paminklo statusą tai prisidės prie jos žinomumo, turizmo plėtros.

1961 metais Panemunės pilis buvo įtraukta į Lietuvos architektūros paminklų sąrašą. Šiuo metu ji priklauso Vilniaus dailės akademijai.

Tai renesanso stiliaus rezidencinė pilis, pastatyta ant aukšto Nemuno kranto. Architektūros požiūriu šiandien tai autentiškiausia iš likusių XVII–XVIII amžiaus rezidencinių pilių Lietuvoje.

Panemunės pilį 1604 metais pradėjo statyti toje vietoje dvarą įsigijęs miško pirklys Jonušas Eperješas. Jos statyba baigta 1610 metais, tačiau vėliau pilis ne kartą pertvarkyta. Daugiau nei po šimtmečio ją įsigijęs Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės vėliavininkas Antanas Gelgaudas pilį rekonstravo, jai suteikiant klasicizmo bruožų, jis išpuoselėjo ir parką. Po 1831 metų sukilimo Panemunės pilis neteko šeimininko, nes žuvo vyriausiuoju sukilimo vadu Lietuvoje buvęs generolas Antanas Gelgaudas, vėliavininko A. Gedgaudo vaikaitis.

1925 metais pilį ir dvarą nusavino Lietuvos valstybė, jie iš varžytinių parduoti iš JAV atvykusiam kunigui Antanui Petraičiui, bet šis netrukus mirė. Tarpukariu čia kurį laiką veikė vienuolių saleziečių vienuolynas, paskui gaisro nusiaubtą pastatą perėmė Švietimo ministerija. Nuo to laiko pilis priklausė įvairioms kultūros ir švietimo įstaigoms.

2009 metais pradėta restauruoti Panemunės pilį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aaaaa

aaaaa portretas
Teisingai, seniai laikas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių