Quantcast

Netoli Alytaus – nacionalinės valiutos saugykla

Šalia Alytaus esančiame Akmenų muziejuje įrengta nacionalinės valiutos – lito saugykla ateinančioms kartoms. Idėjos autorius po dešimties ir daugiau metų lietuviškus pinigus ketina dovanoti svečiams, apsilankantiems šiame muziejuje.

Nacionalinės valiutos saugyklą Akmenų muziejaus savininkas įrengė giliame namo rūsyje, o artimiausiu metu čia žada įstatyti ir grotas, kad lietuviški pinigai būtų saugūs kaip banke.

Kalvis Kęstutis Lukštas nukaldino aguonos žiedo formos saugyklą, į kurią Akmenų muziejaus lankytojai meta lietuviškas monetas.

Muziejaus savininkas Vaclovas Jankauskas sako, kad į saugyklą gali tilpti maždaug trys kibirai monetų – jei 45 kg netilps, 30 kg – tikrai. „Žmonės atveža ir po penkis litus, ir po du, bet aš raginu mesti po centą, du ir penkis. Nes šitas pinigas dar egzistuoja, todėl galima jį pasikeisti  ir panaudoti pagal paskirtį“, – mano jis.

Pasak V. Jankausko, po dešimties ar daugiau metų lietuviškos monetos taps suvenyrais. Tuomet jis žada monetas iš saugyklos dovanoti svečiams – jaunimui ar turistams iš užsienio, kuriems lietuviški pinigai nebus žinomi ir kurių čia netrūksta.

Turistus čia traukia šimtai lauko riedulių, į muziejų suridentų iš Dzūkijos laukų, ištrauktų iš Nemuno, parvežtų iš Karaliaučiaus, Lenkijos ar Estijos. Turistai sodyboje grožisi ne tik lauko rieduliais. Čia jie susipažįsta ir su Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorija – muziejuje surinkta LDK valdovų portretų kolekcija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių