Quantcast

„Misija Sibiras“: nepilietiškas Lietuvos jaunimas – mitas

Gyvai ugdyti jaunosios kartos pilietiškumą ir didžiavimosi savo valstybe jausmą "Misija Sibiras" užsibrėžė prieš 12 metų, per kuriuos pavirto į milžinišką reiškinį: 15 ekspedicijų, 10 dokumentinių filmų, šimtai fotografijų parodų, tūkstančiai pristatymų mokyklose ir bendruomenėse.

Projekto pagrindiniu tikslu vadinamas noras išsaugoti istoriją gyvą čia ir dabar, vykstant į lietuvių tremties ir įkalinimo vietas, tvarkant lietuviškas kapines, susitinkant su likusiais gyvais tremtiniais ir vykdant švietėjišką misiją visus metus. Prisidėti prie kilnios idėjos aukojant labdaros koncerto metu birželio 14-ąją kviečiami ir LRT televizijos žiūrovai.

Šiemetė ekspedicija suplanuota liepos 17-ąją – Pasaulio lietuvių vienybės dieną. "Misija Sibiras" dalyviai dviem savaitėms vyks į Irkutsko sritį, kur sovietų represijų laikotarpiu buvo ištremta daugiau nei 12 000 lietuvių. Irkutsko sritis atrodo neaprėpiama – joje tilptų beveik 12 Lietuvų, tad nutarta sutvarkyti lietuvių kapines Nižneudinsko ir Tulunsko rajonuose. Jei pavyks pasiekti visas kapines, jų bus sutvarkyta net 15. Apie misijos tikslus ir viltis "TV dienai" pasakojo projektą organizuojančio labdaros ir paramos fondo "Jauniems" atstovė Raminta Kėželytė.

– Kokia šiemet laukia "Misija Sibiras"?

Dėl stereotipo, kad šiuolaikinis jaunimas yra nepilietiškas, ir gimė "Misija Sibiras", gyvuojanti jau 12 metų, tačiau jis gajus dar ir šiandien.

– Birželio 14-ąją rengiame visuotinę tylos minutę, Lietuvos miestuose vyks tremtinių ir politinių kalinių pavardžių skaitymai, o vakare – tiesioginis misijos paramos koncertas. Šiais metais "Misija  Sibiras" lokacija yra Irkutsko sritis. Ten vyks 16 žmonių komanda. Kai kurių jos narių artimieji buvo ištremti, o kiti apie tremtį girdėję tik iš istorijos šaltinių. Kas juos ten veda, vienu sakiniu apibendrinti būtų sunku. Galbūt motyvuojančiais misijos veiksniais būtų galima vadinti pilietiškumo sklaidą, galimybę patiems prisiliesti prie istorijos ir grįžus akis į akį, gyvai Lietuvos jaunimui, bendruomenėse perteikti savo patirtį.

– Kam skiriamos paaukotos lėšos?

– Koncertas jau tradicinis, skirtas paskatinti prie misijos prisidėti visuomenę. Visi gaunami pinigai panaudojami ne tik pačiai misijai, bet ir tam, kad ji tęstųsi grįžus iš ekspedicijos – taptų šviečiamąja. Rengiame šimtus pristatymų ir esame apskaičiavę, kad vidutiniškai vienam jų reikia apie 10 eurų, kas apima kelionės po įvairius Lietuvos kampelius sąnaudas. Taigi lėšos taip ir pasiskirsto: pačios ekspedicijos įgyvendinimas ir informacijos, pilietiškumo sklaida.

– Dažniausiai girdima, kad jaunimas ir pilietiškumas – skirtingos stovyklos. Ar tikrai?

– Dėl stereotipo, kad šiuolaikinis jaunimas yra nepilietiškas, ir gimė "Misija Sibiras", gyvuojanti jau 12 metų, tačiau ši nuostata gaji dar ir šiandien. Norime pabrėžti, kad Lietuvos jaunimas yra pilietiškas, bet pilietiškumui ugdyti reikia kitokių formų. Tradiciškai pilietiškumo ugdymas suvokiamas kaip minėjimai, tylos minutė, himno giedojimas, o jaunimas prie to nori prisiliesti kitaip: gyvai, interaktyviai, tiesiogiai. "Misija Sibiras" – geras pavyzdys to, kad kai pilietiškumas pristatomas originaliau, jaunimas nepaprastai juo domisi. Vien 2016-ųjų ekspedicijos, pasibaigusios pernai rugpjūčio 1 d., jau dabar surengta daugiau nei 300 pristatymų. Tai reiškia, kad tūkstančiai jaunų žmonių atvyko paklausyti misijos dalyvių.

– Kur rengiate pristatymus?

– Kur mus kviečia, ten ir stengiamės apsilankyti: mokyklose, bendruomenėse, organizacijose, įmonėse. Nors projektas orientuotas į jaunimo švietimą, tikrai neatsisakome susitikti su vyresnių žmonių kolektyvais. Grįžus iš ekspedicijos paleidžiama internetinė forma, kurią gali pildyti visi, norintys išgirsti dalyvių patirtį ir pasidalyti savo mintimis.

– Kuo išsiskyrė šiemetė "Misija Sibiras" atranka?

– Tuo, kad sulaukėme rekordiškai daug žmonių, norinčių tapti ekspedicijos dalyviais ir vykti į Sibirą. Užpildyta buvo daugiau kaip 900 anketų. Niekada per 12 metų dar nebuvo perkopta ši riba, tad mums tai labai svarbu. Atranka vyko dviem etapais: iš 900 bandomajam žygiui, kuris vyko 2 dienas Lietuvos miškuose, buvo pakviesta 80 žmonių. Iš jų buvo suformuota galutinė 16 žmonių komanda. Net juokaujame, kad atranka į "Misija Sibiras" – didesnė nei į Lietuvos universitetus.

Nepriklausomai nuo to, koks dalyvių asmeninis santykis su tremtimi, stengiamės prieš jiems išvykstant parodyti įvairius šios skaudžios istorijos kampus, įvairias perspektyvas. Atrinkti dalyviai įsijungia į pasiruošimo darbus, dalyvaus tremtinių ir politinių kalinių pavardžių skaitymo akcijoje, kas tiek jiems patiems, tiek visuomenei leidžia pajusti tremčių mastą. Taip pat susitinkama su kryždirbiais, kalbama apie šią lietuvišką tradiciją, lankomasi archyvuose, ieškoma informacijos, susitinkama su tremtiniais. Labai svarbu, kad į pasirengimą misijai yra įtraukiamas kartų dialogas.

– Ar per "Misija Sibiras" gyvavimo istoriją būta nemalonių nutikimų?

– Mano žiniomis, nebuvo. Girdėjau daug dalyvių įspūdžių ir patikinimo, kad visur aktualus žmogiškumo veiksnys. Iš pradžių vietos žmonės atsargiai žiūri į svetimšalius, ypač mažose gyvenvietėse, kur turistai neužklysta. Bet išsiaiškinę, kas čia vyksta, supratę, dėl kokios misijos jaunuoliai tūkstančius kilometrų čionai važiavo, žmonės reaguoja draugiškai, prisideda – ar padeda, ar įrankių, maisto atneša, palydi geriamo vandens įsipilti. Žmogiškumas visur suprantamas taip pat.

– Jei paramos akcijos metu bus surinkta mažai lėšų, misija neįvyks?

– Ne, taip negali būti. Tiesiog nuo lėšų priklauso ekspedicijos eiga ir jos švietėjiškos misijos sklaida.

Labdaros koncertas "Misija Sibiras 2017" – trečiadienį 21.30 val. per LRT televiziją.


Prisidėti prie misijos galima:

aukok.lt

trumpaisiais numeriais:

1891 – auka 2 eurai

1892 – auka 3 eurai


#IŠTARK #IŠGIRSK #IŠSAUGOK

Tai akcija, kurios metu be paliovos skaitomos buvusių tremtinių bei politinių kalinių vardai, pavardės ir likimai. Birželio 14-ąją, Gedulo ir vilties dieną, kiekvienas gali garsiai ištarti tų, kurie patyrė tremtį ir kalinimus vardus, išgirsti jų likimus bei išsaugoti istoriją.

Akcija šiemet sujungs 3 miestus: Vilnių, Kauną ir Klaipėdą, bus siekiama perskaityti 60 000 pavardžių bei likimų. Skaityti kviečiama:

Vilniuje, Aukų gatvės skersgatvyje šalia Genocido aukų muziejaus (Aukų g. 2A, Vilnius);

Kaune, Vytauto didžiojo karo muziejaus kiemelyje prie Amžinosios ugnies (K. Donelaičio g. 64, Kaunas);

Klaipėdoje, prie paminklo vieningai Lietuvai „Arka“ (Tiltų g. 2, Klaipėda).

Skaitymai visuose miestuose truks tol, kol bus perskaityta paskutinė skaitymų knygoje esanti pavardė. Registruotis skaitymams galima čia.

FAKTAI

* Per 11 "Misija Sibiras" gyvavimo metų norą dalyvauti projekte išreiškė daugiau nei 12 000 jaunų žmonių.

* Suorganizuota 15 ekspedicijų bei tūkstančiai pristatymų mokyklose, universitetuose, bendruomenių centruose, eksponuota šimtai jaunimo ekspedicijų fotografijų parodų, sukurti dokumentiniai filmai.

* Per 11 trėmimo metų iš Lietuvos ištremta daugiau nei 130 tūkst. žmonių, koncentracijos stovyklose įkalinta apie 150 tūkst. lietuvių.

* Trėmimai, prasidėję 1941 m. birželio 14-ąją, Sibiro žemėse paliko apie 800 lietuviškų laidojimo vietų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių