Quantcast

„Misija Sibiras“ dalyviai: svarbu prisiminti ir tuos, kurie Sibire vis dar tebegyvena

Projektas „Misija Sibiras“ – ne tik apie išsaugotą tremtinių atminimą. Ekspedicijų dalyviai sako, kad vykstant į misijas labai svarbu prisiminti ir tuos, kurie Sibiro žemėse vis dar tebegyvena.

Nuo projekto „Misija Sbiras“ pradžios lietuvių tremties ir įkalinimo vietose  apsilankė šešiolika jaunimo ekspedicijų, sutvarkiusių apie 100 lietuviškų kapinių ir susitikusių su ten gyvenančiais lietuviais. Jaunų žmonių apsilankymas atokiuose Rusijos miesteliuose dažnai nustebina vietinius Sibiro gyventojus. Turistų jiems netekę matyti. Vis dėlto sužinoję kelionės tikslą, didžioji dauguma gyventojų sutinka šiltai, kai kurie jaučia pareigą padėti.

„Būdavo tokių žmonių, kurie mus kviesdavo pietauti, vakarieniauti. Viena moteris, Olga, pasakė, kad girdėdama mus tarpusavyje kalbant lietuviškai jai širdis kraujuoja, nes tai yra ta kalba, kurią ji girdėdavo jaunystėje, ir jai vėl ją išgirsti yra labai gera ir svarbu“, – prisimena „Misija Sibiras“ projektų koordinatorė,„Misija Sibiras'17“ dalyvė Raminta Kėželytė.

Ekspedicijos dalyviai pasakoja, kad Sibire gyvenantys lietuviai savo gimtojo krašto nepamiršta. Nors specialiai lietuvybės nesistengia ugdyti ir kurstyti, jiems tai pavyksta natūraliai. Jie švenčia dvigubas šventes – ir lietuviškas, ir rusiškas. Viena sutikta lietuvė net verda cepelinus – kulinarijos konkurse jie buvo pripažinti geriausiu patiekalu. Lietuva svarbi ne tik ištremtiems, bet ir tiems, kurie tremtyje gimė ir Lietuvos net nėra matę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių