Quantcast

Mirė Rusijos gamtosaugos judėjimo tėvas A. Jablokovas

  • Teksto dydis:

Žinomas rusų ekologas, Rusijos „Greenpeace“ įkūrėjas ir vienas posovietinio gamtosaugos judėjimo pionierių Aleksejus Jablokovas mirė eidamas 84 metus, trečiadienį pranešė Rusijos mokslų akademija.

A.Jablokovas sovietmečiu tyrinėjo jūrų gyvūniją, „perestroikos“ laikais vadovavo stambioms gamtosaugos kampanijoms, kurių dėka susiformavo nauja aktyvistų karta, ir buvo vyriausybės bei įvairių nevyriausybinių organizacijų (NVO) patarėjas.

Didžiai gerbiamas mokslininkas A.Jablokovas parašė daugybę knygų, ne tik mokslinių, bet ir vaikams, bei įkūrė pirmąją šalyje žaliųjų partiją.

Nepaisydamas senyvo amžiaus ir prastėjančios sveikatos, jis ir toliau rėmė įvairias gamtosaugos kampanijas, nors per pastarąją Vladimiro Putino kadenciją aktyvizmas Rusijoje tapo itin rizikingas, o nauji įstatymai paralyžiavo daugelio NVO veiklą.

Mokslininkas po ilgos ligos mirė Maskvoje antradienį.

A.Jablokovas gimė Maskvoje, tyrinėjo banginius ir delfinus, o vėliau pasitraukė į gamtosaugos politiką. Vis dėlto jis „visuomet išliko ištikimas mokslui“, sakoma Rusijos mokslų akademijos pranešime.

Per pirmuosius laisvus Sovietų Sąjungoje visuotinius rinkimus jis buvo išrinktas į parlamentą ir vadovavo jo gamtosaugos komitetui 1989-1991 metais, o vėliau tapo prezidento Boriso Jelcino patarėju gamtosaugos klausimais.

1989 metais jis įkūrė Tarptautinės aplinkos apsaugos organizacijos „Greenpeace“ Sovietų sąjungos skyrių, kuris trejais metais vėliau tapo Rusijos „Greenpeace“.

2005 metais jis įkūrė neilgai gyvavusią žaliųjų partiją „Rusijos žaliųjų sąjunga“, kuri vėliau susijungė su opozicine partija „Jabloko“. A.Jablokovas tapo vienu šios partijos lyderiu.

A.Jablokovas „paliko gilų įspaudą visose srityse, kuriose dirbo: jūrų biologijoje, gamtos apsaugoje ir politikoje“, – sakė Tarptautinio gyvūnų apsaugos fondo IFAW (International Fund for Animal Welfare) Rusijos skyriaus vadovė Marija Voroncova.

Rusijos gamtosaugininkams A.Jablokovas buvo kaip „tikras šventasis“, – sakė Tolimųjų Rytų Sachalino salos aktyvistas Dmitrijus Lisicynas. „Jis buvo tikrai neeilinis asmuo“, tikras pavyzdys, sakė jis.

Pasak D.Lisicyno, A.Jablokovas buvo „vienas šiuolaikinio Rusijos gamtosaugos judėjimo įkūrėjų ir įkvėpėjų“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių