Quantcast

Mirė 1978-ųjų Kanų kino festivalio laureatas E. Olmi

  • Teksto dydis:

Būdamas 86 metų pirmadienį mirė įžymus italų režisierius Ermanno Olmi, Kanų kino festivalyje apdovanotas svarbiausiu jo apdovanojimu už filmą „Medis klumpėms“ (L'Albero degli Zoccoli), vaizduojantį gyvenimą XIX amžiaus Italijos kaime.

E. Olmi mirė pirmadienį šiauriniame Italijos mieste Asjage, kur jo laidotuvių dieną planuojama paskelbti gedulą, naujienų agentūrai ANSA pranešė meras Roberto Rigoni.

Visoje šalyje politikos ir kultūros veikėjai pareiškė užuojautą dėl režisieriaus mirties, o prezidentas Sergio Mattarella gyrė E. Olmi už jo paprasto žmogaus analizę ir vaizduojamą Italijos perėjimą nuo skurdžios agrarinės šalies iki galingos pokarinės pramoninės valstybės.

„Olmi suteikė valstiečių civilizacijai balsą tyrinėdamas jos ištakas ir pagerbdamas paprastų žmonių jausmus bei vietoves, kur gamta susilieja su žmogumi“, – sakė S. Mattarella.

Kultūros ministras Dario Franceschini palygino E. Olmi karjerą su „poezija“, tyrusia žmogaus santykius su gamta, darbu ir dvasingumu.

Filmas „Medis klumpėms“, kuriame vaizduojamas gyvenimas viename XIX amžiaus Lombardijos kaime, 1978-ųjų Kanų kino festivalyje buvo įvertintas „Auksine palmės šakele“. 2008-ųjų Venecijos kino festivalyje jis laimėjo „Auksinį liūtą“ už karjeros pasiekimus.

Gimęs 1931 metais, kai šalyje buvo įsigalėjęs fašizmas, E. Olmi tiesiogiai su nerimu stebėjo, kaip tuštėjo šalies kaimo vietovės, o gyventojai plūdo į augančius miestus. Jis įamžino savo gyvenimą 2013-aisiais išleistoje autobiografinėje knygoje „Apokalipsė ir laiminga pabaiga“ (L'apocalisse è un lieto fine).

E. Olmi dirbo ne tik su kameromis – jis taip pat surežisavo keletą operų Milano „La Scala“ operos teatrui, kuris pirmadienį irgi pareiškė užuojautą dėl jo mirties.

„Mirus Olmi dingo visiško menininko ir intelektualo figūra“, – sakė operos teatro atstovai.

Režisierių pergyveno jo žmona Loredana Olmi ir vaikai. Tikėtina, kad jo laidotuvės bus privačios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių