Quantcast

Merkinė nori atkurti karališkąją istoriją

Siekiant pritraukti daugiau turistų, Merkinėje norima atkurti karališkąją istoriją. Čia atidengtas Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Vladislovo Vazos IV biustas, buvusioje dvarvietėje ir name, pasitelkus investuotojus, ketinama įrengti viešbučius ir maitinimo įstaigas.

Taip amžininkai Lietuvos didįjį kunigaikštį ir Lenkijos karalių Vladislovą Vazą IV vaizdavo prieš maždaug 380 metų, sako biusto autorius skulptorius Dalius Drėgva. Šiek tiek restauruotas išlikęs namas, kuriame 1648 m. po medžioklės mirė karalius Vaza.

„Geriausia jam vieta būtų turbūt Vazos namo prieigose. Kaip žinome, pagal legendą, karalius buvo išneštas iš namo. Galbūt ir pačiame name, gal bus įrengtas skveras miestelio centre, ir gal tai bus geriausia vieta, kad visi atvykę matytų tokį gražų akcentą“, – sakė Merkinės krašto muziejaus direktorius Mindaugas Černiauskas.

Vladislovas Vaza IV Merkinėje su karališkuoju dvaru lankėsi dažniau nei Vilniuje – vykdamas iš Krokuvos čia priimdavo pasiuntinius iš Europos, tvarkydavo  valstybinius reikalus, medžiodavo.

Pasak istorikų, Vladislovas Vaza IV buvo Merkinės bažnyčios fundatorius, čia jis buvo pašarvotas. Šiuo metu jo širdis saugoma Vilniaus arkikatedros požemiuose, o kūnas – Krokuvoje, Vavelio rūmuose.

„Jis yra suteikęs ir nemažai privilegijų miestiečiams, karališko dvaro atstovai Merkinėje turėjo ir nekilnojamojo turto. Merkinė yra siejama ir su jo tikrąja meile, Jadvyga Lužkovska, kuri į Merkinę atkeliauja iš Krokuvos karališkojo dvaro“, – pasakojo Merkinės krašto muziejaus mokslo darbuotojas Žygimantas Buržinskas.

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikais Merkinėje lankėsi didikai ir karaliai, mieste skambėjo 4 bažnyčių ir 2 vienuolynų varpai, rotušėje posėdžiavo magistratas.

Varėnos savivaldybė, siekdama pritraukti daugiau turistų, nori atkurti Merkinės didybę ir ieško koncesininko, galinčio investuoti į Vazos namą, kuriame jis mirė, ir buvusią dvarvietę daugiau nei 1,5 mln. eurų.

„Mes norime, kad atsikurtų šis karališkas pastatas, įgautų viešbučio su maitinimo paslaugomis, kavinės funkcijas. Norim atgaivinti buvusios dvarvietės vietovę, gražioje vietoje, priešais piliakalnį, ant Nemuno skardžio. Investicijų planas – 60 metų išnuomoti pagal koncesijos sutartį“, – pasakojo Varėnos rajono meras Algis Kašėta.

Merkinėje vasarą kasmet apsilanko tūkstančiai turistų, tačiau didžiausia problema – nakvynė ir maitinimas.

Plačiau – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių