Quantcast

Maroke mirė populiarus sufijų lyderis S. Hamza

  • Teksto dydis:

Eidamas 96-uosius metus mirė šeichas Sidi Hamza al-Qadiri al-Boutchichi (Sidis Hamza Kadiris Bučičis), vadovęs didžiausiam Maroko sufijų ordinui, turinčiam tūkstančius pasekėjų šalyje ir už jos ribų.

Šeichas buvo Kadirijos ordino Bučičijos atšakos dvasinis lyderis nuo 1972 metų.

Maroko šiaurės vakariniame Udždos mieste miręs sufijų šeichas bus palaidotas netoliese esančiame gimtajame Madago mieste, kuriame įsikūręs jo ordinas, pranešė vietos žiniasklaida.

Sidi Hamza al-Qadiri al-Boutchichi jo pasekėjai gerbė kaip mokytoją ir garbino jo išmintį bei gerumą. Tikima, kad jis yra vienas pranašo Muhammado (Muhamado) palikuonių ir priklauso senai sufijų lyderių giminei.

Kasmet šimtai tūkstančių maldininkų iš viso pasaulio susirinkdavo į Madagą paminėti pranašo Muhammado gimtadienio ir išklausyti garbaus amžiaus sufijų lyderių pamokslų.

Prieš mirtį savo įpėdiniu jis paskyrė savo vyriausiąjį sūnų Sadi Jamalą (Sadį Džamalą), pranešė ordino atstovas vietos žiniasklaidai.

Tarp jo pasekėjų yra prancūzų reperis Abd al Malikas.

Sufizmas yra islamo šaka, kurios pasekėjai pagrindinį dėmesį skiria meditacijai, vidiniam tyrumui, mistinių kelių į Dievą ieškojimui.

Sufijai laiką leidžia studijuodami Koraną, giedodami ir šokdami, kol pasiekia dvasinį transą.

Pasaulyje šimtus milijonų pasekėjų turinčio sufizmo šaknys Maroko ir visos Vakarų Afrikos liaudies kultūroje yra gilios.

Įvairūs sufijų ordinai veikia Turkijoje, Artimuosiuose Rytuose, Vidurinėje Azijoje.

Tuo tarpu musulmonai salafitai ir vahabitai sufizmą laiko eretikų šaka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių