Quantcast

M. K. Čiurlionio įkvėpti vitražai pristatyti Druskininkuose

Druskininkuose, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio memorialiniame muziejuje, pristatytas Eglės Valiūtės vitražų diptikas, sukurtas pagal Čiurlionio vitražų piešinius „REX“. Taip pat atidaryta E. Valiūtės vitražų nuotraukų paroda „Sugrįžęs laikas“.

Du vitražų projektus „REX“ M. K. Čiurlionis sukūrė 1904 metais. Pačius vitražus prieš daugiau nei dvi dešimtis metų pagal M. K. Čiurlionio piešinius sukūrė žinoma Lietuvos vitražistė E. Valiūtė.

Tačiau laikui bėgant, vitražai iš vidaus ekspozicijų salės buvo perkelti į saugyklas – ten jie pragulėjo daugiau nei dešimtmetį ir tik dabar renovavus M. K. Čiurlionio memorialinį muziejų, atnaujinti vėl džiugina lankytojus.

„Vitražus kurdama E. Valiūtė atsižvelgė į vitražų specifiką. Be abejo, ji turėjo pavyzdį, M. K. Čiurlionio piešinius, bet juos reikėjo perkelti į vitražų specifiką .Tam yra specialūs reikalavimai: reikia suskirstyti plokštumomis, sujungti jas švinu, čia yra darbas, procesas, kai dirba visa komanda. Vitražui labai svarbu architektūra, santykis su aplinka“, – pasakojo M. K. Čiurlionio memorialinio muziejaus vadovė Vida Mažrimienė.

Vitražų autorė nuosekliai atkartojo M. K. Čiurlionio vizijas, suformavo reginį, kuriame susipina biblinės tiesos, mezgasi siužetai.

„Spalvos ir visos figūros atsispindi analogiškai ir E. Valiūtės vitražuose. Ne tik figūros, bet ir simboliai, tokie dažni M. K. Čiurlionio kūryboje. Tai ir žvaigždė, ir lotoso žiedas, ir saulė nepamiršta Eglės Valiūtės, tokie panašumai“, – sakė M. K. Čiurlionio memorialinio muziejaus muziejininkė Regita Voitekianienė.

„M. K. Čiurlioniui buvo aktualu, kad žmogus visada būtų išaukštintas, kad išaukštintos jo kūrybinės galios ir kad jis būtų prilygintas pačiam sutvėrėjui“, – teigė V. Mažrimienė.

Muziejuje taip pat nuo šiandien veikia E. Valiūtės sukurtų vitražų nuotraukų paroda „Sugrįžęs laikas“. Vitražistė yra sukūrusi daugiau nei 70 vitražų visuomeninių ir privačių pastatų interjerams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių