Quantcast

Lietuvos knygų padangėje – pirmasis detektyvas paaugliams

  • Teksto dydis:

Pirmoji lietuvių rašytojos Renatos Šerelytės knyga paaugliams „Jundos lemtis“, pasirašyta Skomanto slapyvardžiu, buvo išrinkta geriausia Metų vaikų ir paauglių knyga. 2014 metais rašytoja pristatė savo antrąją knygą paaugliams – „Rebekos salos“, kuri pateko į Metų knygų paaugliams 2015 rinkimų penketuką. Šiais metais rašytoja paaugliams pristato detektyvą.

Knyga „Žvaigždžių medžiaga“ – tai realistiškas pasakojimas apie šių dienų paauglius bei jų atskirtį.

Pagrindinis romano veikėjas Timis – 14-metis paauglys, nepaleidžiantis iš rankų planšetinio kompiuterio. Jis yra protingas vaikas, laisvalaikiu mėgstantis programuoti. Timis gyvena su močiute, tėvai su mažesne sesute išvykę į Angliją. Taip pat jis bendrauja su kaimynystėje gyvenančiu policijos inspektoriumi, senu Timio močiutės draugu.

Bet vieną dieną, grįždamas namo iš mokyklos, miškelyje tarp nukritusių lapų Timis aptinka bendraklasės Evelinos kūną. Nejučia jis tampa šio nusikaltimo detektyvu. Padedamas senelės ir policijos inspektoriaus, Timis įsitraukia į Evelinos mirties, o kartu ir nelinksmo jos gyvenimo atskleidimo bylą.

Pataikauti neturi

„Nors įkvėpimo savo knygoms visuomet semiuosi iš gyvenimo – neišsemiamo temų ir idėjų lobyno – ši knyga kiek kitokia. Tikriausiai tuo, kad šįkart rašau jau ne apie magišką kitapus realybės esantį pasaulį, o apie virtualųjį, kurį žmogus susikuria sau kaip realybės pakaitalą. Be jokios abejonės, viskas, kuo šiandien gyvena paaugliai, šiam pasakojimui daro įtaką, tačiau tai nereiškia, kad rašytojas turi pataikauti masiniam skaitytojo (tegu ir jaunojo) skoniui“, – teigia R. Šerelytė.

Pasak rašytojos, negali būti ir visiškai išgalvotų veikėjų – tokie būtų lyg pakibę beorėje erdvėje. R. Šerelytė pastebi, kad netgi menkas tikro, neišgalvoto žmogaus bruožas labai padeda sukurti gyvą veikėją, jo charakterį.

Anot autorės, nors rašyti sunku visiems, tiek suaugusiems, tiek jaunesniems skaitytojams (pečius slegia tokia pati atsakomybė), jaunoji skaitytojų auditorija skiriasi nuo suaugusiųjų.

Skirta įvairiems paaugliams

„Paaugliai, taip pat ir vaikai – atvira, smalsi auditorija, kuriai daug kas įdomu, daug kas rūpi, o juk apie suaugusį skaitytoją ne visada taip pasakysi. O ši mano knyga skirta įvairiems paaugliams. Ir ne tik berniukams, bet ir mergaitėms, kurioms labiau patinka ne princesės ar jų buduarai, o nuotykiai ir pavojai, ne pasyvus laukimas ir sentimentai, o veiksminga siužeto dinamika“, – išskiria R. Šerelytė.

Knygos autorė Renata Šerelytė – lietuvių prozininkė, poetė, dramaturgė ir kritikė, rašanti tiek vaikams, tiek suaugusiems. 1995 m. išleistas pirmasis jos novelių rinkinys „Žuvies darinėjimas“, o 1997 m. jai buvo įteikta Šarūno Marčiulionio premija už geriausią knygą vaikams – „Jundos lemtis“, kurią autorė pasirašė Skomanto slapyvardžiu. R. Šerelytės knyga suaugusiems skaitytojams „Vardas tamsoje“ buvo ekranizuota.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių