Quantcast

Lietuvos kino žinovėms – Lenkijos valstybiniai apdovanojimai

  • Teksto dydis:

Lenkijos valstybiniai apdovanojimai skirti keturioms Lietuvos kino kritikėms ir kino festivalių organizatorėms.

Auksiniai kryžiai už nuopelnus antradienį bus įteikti festivalio „Kino pavasaris“ vadovei Vidai Ramaškienei, kino kritikėms Živilei Pipinytei ir Izoldai Keidošiūtei. Kinotyrininkei, festivalio „Scanorama“ direktorei Gražinai Arlickaitei apdovanojimas bus įteiktas per Europos šalių kino forumo „Scanorama“ atidarymą.

Valstybiniai Lenkijos apdovanojimai Lietuvos pilietėms skirti už ypatingus nuopelnus vystant lenkų ir lietuvių bendradarbiavimą kinematografijos meno sklaidos srityje, pranešė Lenkų institutas.

Auksinius kryžius savo sprendimu skyrė dabar jau kadenciją baigęs Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis (Bronislavas Komorovskis).

Ž.Pipinytė yra kino istorijos žinovė, knygos „Trumpa kino istorija. Nuo ištakų iki Antrojo pasaulinio karo“, daugelio publikacijų autorė. Ji dirbdama su Lenkijos institutu Vilniuje organizavo Krzysztofo Kieslowskio (Kšyštofo Kieslovskio) filmų peržiūrą 1997 metais. Tai buvo viena pirmųjų visų režisieriaus filmų peržiūrų pasaulyje. Ž.Pipinytė taip pat organizavo Jano Jakubo Kolskio, Agnieszkos Holland (Agniežkos Holand), Marcelo Lozinskio, lenkų filmų jidiš kalba retrospektyvas. Ji organizavo ir vedė susitikimus su lenkų kino meistrais.

Žinoma filmų kritikė, ilgametė LRT laidų vedėja I.Keidošiūtė yra parašiusi vertingų straipsnių apie lenkų kiną ir jų kūrėjus. Savo laidoms ji kalbino lenkų kino žvaigždes Krzysztofą Zanussi (Kšyštofą Zanusį), A.Holland, Jerzy Hoffmann (Ježį Hofmaną), Dorota Kedzierzawska (Dorotą Kedziežavską), Danielį Olbrychskį ir kitus.

„Kino pavasario“ steigėja ir direktorė V.Ramaškienė savo organizuojamuose renginiuose į programą įtraukia lenkų kino filmus. Pernai „Kino pavasaryje“ Lenkija buvo specialiuoju svečiu, parodyti 23 filmai.

G.Arlickaitė kasmet įtraukia lenkų kino kūrinius į „Scanoramos“ programą, K.Zanussi buvo kviečiamas būti festivalio vertinimo komisijos nariu. G.Arlickaitė pati buvo tarptautinių kino festivalių Liubeke, Miunchene, Karlovy Varuose ir kitur vertinimo komisijos narė. Ji taip pat prisideda prie kino industrijos profesionalų tarp Lenkijos ir Lietuvos bendradarbiavimo, rengia konferencija, tarptautinius renginius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių