Quantcast

Lietuvoje pasirodė asmeniškiausia ir intymiausia knyga apie Coco Chanel

  • Teksto dydis:

Apie Coco Chanel gyvenimą ir veiklą pasakyta, parašyta ir parodyta labai daug. Visgi iki šiol mažai žinoma apie jos privatų gyvenimą: polinkį į simbolizmą, ezoteriką ir poeziją, prisirišimą prie mylimų žmonių, šeimos, ypač sūnėno André Palasse’o, kurį užaugino kaip sūnų. Gabrielle Palasse-Labrunie, André Palasse’o duktė ir vienintelė Coco Chanel paveldėtoja, su ja artimai bendravusi keturiasdešimt metų, sutiko atverti savo namų duris ir pasidalyti prisiminimais. Juos leidyklos „Alma littera“ išleistoje biografijoje „Chanel iš arti“ atkūrė pripažinta prancūzų rašytoja Isabelle Fiemeyer, o nuotraukomis įamžino fotografas Francis Hammondas.

Ši knyga, susidedanti iš penkių chronologiškų dalių: „Tamsuma“, „Nematoma tikrovė“, „Poetinės būsenos“, „Atitikimai“ ir „Atgarsiai“, atveria duris į privatų Coco Chanel gyvenimą ir priartina prie jos paslapčių. Daiktai ir dokumentai, apie kuriuos čia kalbama, dažniausiai knygoje minimi pirmą kartą. Tai – Coco pasaulio nuotrupos: jos didžiosios meilės Boy Capelio ir Vestminsterio kunigaikščio dovanos, knygos, baldai, mėgstami aksesuarai ir papuošalai, asmeniniai drabužiai ir buto Kambono gatvėje puošyba.

„Kaip išduoda knygos pavadinimas, tai nėra tipiška biografija, bet labiau asmeniškas ir labai intymus pasakojimas. Vienintelė Coco Chanel paveldėtoja Gabrielle Labrunie, su kuria susipažinau dar 1996-ais, nusprendė gyvai papasakoti, kas iš tikrųjų buvo svarbu jos tetai, bei kuo ji gyveno. Taip pat ji parodė visus išlikusius Coco Chanel asmeninius daiktus, visus turėtus dokumentus ir pasistengė atpasakoti savo pokalbius su pačia Coco. Tai, ką sužinojau, atskleidžia, kokia viena paslaptingiausių istorinių asmenybių buvo iš tikrųjų“, – sako knygos autorė Isabelle Fiemeyer.

Rašytojos teigimu, knyga „Chanel iš arti“ gimė iš daugybės pokalbių ne tik su Gabrielle Labrunie, bet ir su pačia Coco Chanel bendravusiais draugais, kolegomis, teisininkais ir modeliais, kurie visi sutiko pasidalinti savo prisiminimais. Rašytoja taip pat pripažįsta, kad vien jos literatūrinio indėlio į šią knygą nebūtų pakakę, todėl jaučiasi dėkinga fotografui Francisui Hammondui.  

„Chanel asmenybe, jos paslaptingumu ir kuriamu stiliumi žavėjausi nuo pat vaikystės. Gyvai pamatyti labiausiai Coco Chanel brangintus daiktus buvo neįtikėtina ir intymu tuo pat metu. Vienas įsimintiniausių matytų daiktų buvo Coco Chanel didžiosios meilės Boy Capelio dovanota užrašų knygelė, kupina jo užrašų, religinių knygų citatų bei minčių, kuriomis jiedu dalinosi. Žodžiais to neaprašysi, todėl nusprendėme sujungti tekstą su vaizdais, o įspūdingos Franciso Hammondo fotografijos tam puikiai tiko. Coco Chanel asmeniniam pasauliui – poetiškam, mistiškam, užvaldančiam – būtent to ir reikėjo“, – knygos detalėmis dalinasi rašytoja Isabelle Fiemeyer.

Knygos „Chanel iš arti“ autorė Isabelle Fiemeyer yra Coco Chanel biografijos „Coco Chanel, paslapties aromatas“ („Coco Chanel, un parfum de mystère“, Payot, 1999) ir Marcelio Griaule’io biografijos „Marcel Griaule, pilietis dogonas“ („Marcel Griaule, citoyen dogon“, Actes Sud, 2004) bei romano „Trys Esteros vardai“ („Les trois noms d’Esther“, Maurice Nadeau, 2008) autorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių