Quantcast

Lietuvių kultūros terminų įvairovė – etnografiniame žodyne

Lietuvos nacionalinis muziejus pristatė Lietuvių etnografijos enciklopedinį žodyną. Tai pirmas ir didžiausias leidinys, kuriame pateikiamos žinios apie tautinę kultūrą ir papročius nuo XVIII iki XX a. pradžios.

Naujajame žodyne – visų Lietuvos regionų tarminiai žodžiai, kuriais žmonės ir prieš tris šimtus metų, ir šiandien vadina daiktus ar reiškinius. Pasak terminologų, lietuviai yra maža tauta, turinti turtingą žodyną. Juo kalbininkai domisi jau 400 metų. Tik iki šiol vis trūko etnografijos žodyno.

„1920 m., kada Kazimieras Būga sugrįžo iš Sibiro su žodyno kartotekomis, tai tapo tautos garbės reikalas per trejus metus parodyti pasauliui, kad lietuvių tauta turi savo žodyną. Tačiau K. Būgos sumanymas buvo visai kitoks – išleisti mokslinį visų tarmių, visų senųjų raštų žodyną, o tautai reikėjo bendrinės kalbos žodyno“, – aiškina terminologas Jonas Klimavičius.

Iki mirties K. Būga spėjo parašyti platų mokslinį įvadą ir surašyti kelis šimtus žodžių. Jo darbus tęsė kiti kalbininkai. Tačiau toks išsamus etnografijos enciklopedinis žodynas, kurį parengė Lietuvos nacionalinio muziejaus mokslininkai – pirmasis.

„Žodyne aprašyta tradicinė lietuvių kultūra, amatai, verslai, audiniai, įvairiausi tekstilės dirbiniai, taip pat neužmiršome ir papročių bei kryždirbystės. Trumpai tariant, tai yra įvairių terminų žodynas. Sudarytojų tikslas – kad žmogus viename leidinyje rastų daugelį atsakymų apie lietuvių kultūrą“, – žodyną pristato jo sudarytoja Elvyda Lazauskaitė.

„Jei miesto žmogus, nuvažiavęs į kaimą, ar kaimo žmogus, nuvažiavęs į miestą, pirmą kartą išgirs kokį žodį, tai jis galės pasiimti šį žodyną ir pagal abėcėlinės etnografijos terminų rodyklę žodį susirasti“, – pasakoja J. Klimavičius.

Į žodyną įtraukti beveik 9 tūkst. tarminių žodžių. Pirmasis pateikiamas terminas, kurį kalbininkai vadina norminiu. Šalia surašyti visuose regionuose aptikti to daikto ar reiškinio sinonimai. Aprašus papildo iliustracijos, nes daugelį žemės ūkio padargų ir tautinio kostiumo detalių žmonės jau pamiršę. 

Rengiant žodyną aprašytų terminų skaičius išaugo beveik dvigubai. 500 egzempliorių tiražu išleistą žodyną tikimasi dar papildyti. Nes, pasak rengėjų, gal atsiras žmonių ar mokslininkų, kurie turės savo pasiūlymų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

asRefoyx6fy

asRefoyx6fy portretas
[url=http://acyclovir-400-mg.webcam/]acyclovir 800mg tablets[/url] [url=http://cleocingel.win/]cleocin gel for acne[/url] [url=http://clindamycin-300-mg.eu/]clindamycin 300 mg[/url] [url=http://retin-a-online.top/]retin a cream 0.025[/url] [url=http://nolvadex.in.net/]nolvadex[/url]
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių