Quantcast

Lietuviškos knygos vaikams iliustruotojui – Holivudo dėmesys

  • Teksto dydis:

Ar įsivaizduojate miestelį, kuriame vienu metu gali pamatyti visus keturis metų laikus? Būtent tokį savo naujoje knygoje vaikams ir sukūrė Indrės Pavilonytės bei jos brolio Martyno Pavilonio duetas.

I. Pavilonytė sugalvojo neužmirštamą pasaulį ir nuotykį, o M. Pavilonis, kurio iliustracijomis susidomėjo viena didžiausių Holivudo kino kompanijų, visa tai nupiešė. Taip gimė Girios Slėnio miestelis – keista ir ypatinga vieta, į kurią nukelia nauja leidyklos „Alma littera“ išleista knyga „Didžiosios tvoros paslaptis“.

„Didžiosios tvoros paslaptis“ – tai istorija apie dviejų vaikų, Martyno ir Marijos, draugystę. Martynas – neseniai devynias žvakutes ant torto užpūtęs, smalsus ir drąsus berniukas, kuriam miestelio tvoros paslaptis vis neduoda ramybės. Jis dar nežino, kad kitapus jos, Žiemos gatvėje, gyvena Marija – taip pat labai smalsi mergaitė. Kai jie susitiks, užsimegs nuoširdi draugystė ir prasidės tikri nuotykiai.

Norėčiau tokį miestelį pamatyti realybėje, bet tokio tikrai daugiau niekur nėra. Kita vertus, mes, lietuviai, galime džiaugtis, kad gyvename šalyje, turinčioje visus keturis metų laikus.

„Knygos idėja gimė turbūt taip, kaip ir bet kuri kita gera mintis – netikėtai. Buvo dar šiltas ruduo, bet iš dangaus netikėtai pažiro snaigės. Ir staiga aš prieš akis išvydau miestelį, kuriame susimaišė visi keturi metų laikai. Netrukus tame miestelyje išdygo tvora ir visus tuos keturis metų laikus padalino“, – apie knygos atsiradimą pasakoja I. Pavilonytė. Girios Slėnio miestelyje egzistuoja tik keturios gatvės, tačiau jas skiria didžiulė tvora. Nei viena gatvė nežino apie kitos egzistavimą, o kiekvienoje iš jų gyvenimas verda pagal skirtingus metų laikus. „Norėčiau tokį miestelį pamatyti realybėje, bet tokio tikrai daugiau niekur nėra. Kita vertus, mes, lietuviai, galime džiaugtis, kad gyvename šalyje, turinčioje visus keturis metų laikus“, – knygoje aprašyto miestelio išskirtinumą pabrėžia autorė.

Tiek vaikų, tiek jų tėvelių dėmesį prikaustys ne tik I. Pavilonytės pasakojimas, tačiau ir išskirtinės M. Pavilonio iliustracijos. Be to, jo darbus jau kitais metais „Didžiosios tvoros paslapties“ skaitytojai, drauge su visu pasauliu, galės atpažinti fantastiniame filme „Break My Heart 100 Times“. Kaip teigia pats iliustratorius, tai, kad jo darbai pasirodys pagal amerikiečių rašytojo D. Waterso novelę statomame Holivudo filme jam pačiam buvo staigmena.

„Filmo kūrėjai buvo matę mano darbus internete, tad nusprendė susisiekti su manimi dėl jų panaudojimo juostoje – taip ir prasidėjo bendradarbiavimas. Tačiau „Didžiosios tvoros paslapties“ iliustracijos skiriasi nuo filmui atrinktų darbų. Mano iliustracijų spalvų paletė – tamsi, o istorija knygoje yra be galo graži. Todėl pradėjęs piešti norėjau, kad iliustracijos būtų kuo neutralesnės ir paprastesnės, tačiau skatinančios skaitytojo fantaziją. Jas tyčia palikau paslaptingas – juk taip daug smagiau“, – sako M. Pavilonis.

Kaip teigia I. Pavilonytė, knyga ir jos iliustracijos yra skirtos visiems smalsiems ir pasaulį pažinti norintiems vaikams bei jų tėveliams – juk smalsumas veda pasaulį į priekį. Visgi, kartais baimė įveikia smalsumą ir žmogų uždaro tarsi į mažą kambarį. Tuomet reikia daug pastangų bandant įrodyti, kad už to kambario sienų slypi ne pavojus, o labai gražus, gyvas ir spalvingas pasaulis.

„Vos išmokusi rašyti nuolat kurdavau įvairias istorijas ir šventai tikėjau, kad vieną dieną jas skaitys vaikai. Man augant ši svajonė niekur nedingo – ji užaugo kartu su manimi. Parašiusi šią knygą aš įgyvendinau savo pačios, aštuonmetės mergaitės, svajonę, o pristačiusi ją skaitytojams – nugrioviau savąją tvorą ir dabar pažindinuosi su nauju pasauliu, kuriame aš jau knygų vaikams rašytoja“, – pasakoja I. Pavilonytė.

Knygos kūrėjai I. Pavilonytė ir M. Pavilonis – ne tik dvyniai, tačiau ir geriausi draugai bei neišskiriami bendražygiai. Jaunosios kartos autorė I. Pavilonytė Vilniaus universitete baigė žurnalistiką, vėliau dirbo tekstų rašytoja. Šiuo metu ji – komunikacijos specialistė. Knygą iliustravęs rašytojos brolis M. Pavilonis – grafikos dizaineris ir iliustratorius, įtrauktas į prestižinį „Lürzer‘s Archive“ 200 geriausių 2016–2017 m. pasaulio iliustratorių albumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių