Quantcast

Lietuvio paroda – Stokholmo požemiuose

  • Teksto dydis:

Nenaudojamame atominiame reaktoriuje Stokholme atidaroma personalinė lietuvių menininko Das Vegas (Vygandas Šimbelis) paroda.

Pagrindiniuose medijų meno festivaliuose – pradedant Europos šiuolaikinio meno bienale "Manifesta", Stambulo bienale, Talino spaudos trienale, meno festivaliu Brazilijoje "Video Brasil" – darbus pristatantis kūrėjas šįkart leidosi į požemius.

Reaktorius, kur įkurta parodų erdvė R1, paslėptas giliame Stokholmo miesto požemyje. Parodos projektai reflektuoja pačios erdvės specifiškumą ir papildo ją medijų meno interpretacijomis, pačių patalpų sienos bei lubos išrašinėtos skaičių kodais.

Parodoje "Interpretacinis skaitmeniškumas" V.Šimbelis kvestionuoja skaitmeninio ir fizinio pradų santykius siekdamas suvokti pasaulį kaip vientisą, užfiksuoti skaitmeniškumą kiekviename šiuolaikinio žmogaus gyvenimo žingsnyje.

Tarp Lietuvos ir Švedijos keliaujantis, pastarojoje meno doktorantūrą studijavęs, kūrėjas siūlo atsisakyti siauros redukcionistinės skaitmeniškumo sampratos, pagal kurią skaitmeniškos yra tik kompiuterių abstrakcijos – vienetų ir nulių sekos. Jis siūlo pažvelgti ir pamatyti skaitmenišką mūsų kasdienybės pusę.

"Mes gyvename visa apimančiame kompiuterijos pasaulyje ne tik dėl kompiuterinės abstrakcijos – net skaičiavimas pirštais yra kompiuterija, o maisto gamybos receptas – algoritmas", – tikina Das Vegas.

Taigi suprantama, kad be šiuolaikinės technologinės kompiuterijos paroda neapsieina. Ekspozicijoje pateikiamas platus interaktyvių projektų spektras – nuo fizinių žaidimų iki inovatyvių technologinių sprendimų.

Net skaičiavimas pirštais yra kompiuterija, o maisto gamybos receptas – algoritmas.

Požeminiame reaktoriuje eksponuojami per kelerius pastaruosius metus menininko sukurti darbai, tarp kurių – "Metaphone" interaktyvi mašina, S T R A T I C audiovizualinis pasirodymas, interaktyvi duomenų generavimo instaliacija "Duomenų ekonomika", "sulaužytų" fotografijų serija "Panoraminis laikas".

"Norėjau sužmoginti technologijas ir kartu kalbėti apie įvairių sistemų nulaužimus, trikdančias technologijas, ar trikdžius bei akceleravimą. Visos šios parodoje reflektuojamos praktikos, metodai ir teorijos yra išsamiai tyrinėjamos mano daktaro disertacijoje pavadinimu "Sužmoginančios technologijos postskaitmeniniame mene," – pasakoja V.Šimbelis.

Būtent šią disertaciją menininkas sieks apginti prieš pat parodos atidarymą. Disertacijoje menininkas tiria technologijų sužmoginimo aspektą per savo meninę praktiką. Pavyzdžiui, menininkas tyrinėjo, kaip per trynimo veiksmą sukurti poeziją. Šiuo tikslu jis sukūrė mobiliojo telefono programėlę, kad trinant asmenines trumpąsias žinutes būtų galima sugeneruoti haiku eilėraštį ir juo pasidalyti su kitais.

Parodos atidarymo metu buvo atliekamas performansas "Meno vertė: aukcionas". Jį menininkas drauge su Daina Pupkevičiūte atliko parodos atidarymo vakarą, o lankytojai galėjo įsigyti "Meno vertės" projekto kūrinių, kurie taip pat atspindi visapusiško skaitmeniškumo sampratą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių