Quantcast

Lietuvai padovanota aborigenų meno kolekcija iškeliavo į Latviją

Latvijos nacionaliniame dailės muziejuje Rygoje pirmą kartą užsienyje pristatoma Genovaitės Kazokienės Lietuvai padovanota ir Lietuvos dailės muziejui perduota Australijos aborigenų ir Okeanijos tautų meno kolekcija.

Paroda veikia pačiame Rygos senamiestyje, joje eksponuojama daugiau nei 200 Australijos ir Naujosios Gvinėjos jau išnykusių genčių meno dirbiniai, kuriuose vaizduojamas jų kasdieninis gyvenimas, ritualai, dievai, stabai.

Pasak parodos kuratorės Julijos Mušinskienės, penkiasdešimt -šimto tūkstančių metų senumo aborigenų menas yra specialiai nekurtas, o užsimezgęs bendraujant su protėviais, antgamtinėmis jėgomis. Tai – ištapyti paminkliniai stulpai, dekoruoti simboliais karstai iš termitų išgraužtų medžio kamienų, įspūdinga tapyba ant eukalipto žievės, taškinio stiliaus paveikslai, dykumoje dėlioti iš spalvotų akmenėlių, žemių ir tik neseniai perkelti ant kieto pagrindo.

Latvijos muziejininkai sako tokių vertybių, kuriomis paprastai didžiuojasi kolonijas turėjusių valstybių muziejai, Vilniuje išvysti nesitikėjo, todėl panoro šių tautų meną parodyti latviams.

Paroda veiks iki balandžio vidurio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

netaip

netaip portretas
Nuostabi ši paroda! Kiekvienas kūrinys kvėpuoja, atsiveria senas, bet naujas žvilgsnis į savo prigimtį, santykį su aplinka. Nuotrauka prie straipsnio pernelyg abstrakti, galėtumėte kartais nepatingėti ir gyvai nufotografuoti gyvą kultūrinį reiškinį!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių