Quantcast

L. da Vinci paveikslas aukcione parduotas už rekordinę 450 mln. dolerių sumą

  • Teksto dydis:

Prieš 500 metų nutapytas paveikslas, priskiriamas Leonardo da Vinci (Leonardui da Vinčiui), trečiadienį buvo parduotas Niujorko aukcione už 450,3 mln. JAV dolerių (380,3 mln. eurų) ir tapo brangiausiu pasaulyje kada nors aukcione parduotu meno kūriniu, paskelbė aukcionų namai „Christie's“.

Jėzų Kristų vaizduojantis paveikslas „Salvator Mundi“ („Pasaulio išganytojas“) daugiau nei dvigubai pakėlė pasaulio rekordo kartelę. Ankstesnis brangiausias meno kūrinys buvo Pablo Picasso (Pablo Pikaso) „Alžyro moterys (O versija)“ („Les Femmes d'Alger (Version O)“), už kurį 2015 metais Niujorke buvo sumokėta 179,4 mln. dolerių.

Maždaug 1500 metais nutapytas Jėzų Kristų vaizduojantis paveikslas „Salvator Mundi“ buvo ilgam dingęs ir atsirado tik 2005 metais viename regioniniame aukcione. Jis ilgai laikytas kopija, bet galiausiai buvo pripažinta, kad tai Italijos renesanso grando originalas – vienas iš mažiau 20 pripažintų kūrinių, nutapytų paties L. da Vinci, nurodė „Christie's“.

Visi kiti L. da Vinci paveikslai saugomi muziejų arba institucijų kolekcijose.

Trečiadienį pasiekta kaina atrodo dar labiau stulbinama, nes už šį aliejumi ant lentos nutapytą paveikslą 1958 metais tebuvo sumokėta 45 Britanijos svarai. Tuo metu jis tebebuvo laikomas L. da Vinci kūrinio kopija.

Paveikslas buvo parduotas po 19 minučių trukusio įnirtingo varžymosi. Renesanso grando kūrinys atrodė šiek tiek nederantis prie pavakare „Christie's“ organizuoto pokario ir šiuolaikinio meno kūrinių aukciono, pritraukiančio pačių mokiausių pirkėjų tarptautinių milijardierių meno kolekcininkų pasaulyje.

„Christie's“ nesutiko atskleisti pirkėjo tapatybės, tik patvirtino, jog kainos buvo siūlomos iš „visų pasaulio dalių“.

Ankstesnis šio paveikslo savininkas – Rusijos verslininkas Dmitrijus Rybolovlevas – šį kūrinį 2013 metais įsigijo Monake už 127,5 mln. dolerių iš vieno šveicarų prekiautojo menu ir vėliau kreipėsi į teismą, nes esą iš jo buvo pareikalauta per didelės sumos.

Privačių pardavimų sumos retai iškyla į viešumą, bet manoma, kad ankstesni brangiausiai parduoti meno kūriniai buvo Willemo de Kooningo (Vilemo de Koningo) ir Paulio Gauguino (Polio Gogeno) paveikslai. Kaip praneša JAV žiniasklaida, už juos 2015 metais per atskirus pardavimus buvo sumokėta po 300 mln. dolerių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių