Quantcast

L. Armstrongui kelią į džiazo Olimpą nutiesė Vilkijos žydai

  • Teksto dydis:

Džiazo virtuozas Louisas Armstrongas tapo tuo, kuo buvo tik išeivių iš Lietuvos dėka – jei ne Tilės ir Leibos Karnovskių šeima iš Vilkijos, vargu, ar pasaulis būtų pastebėjęs talentingą berniuką.

Pasakojimas apie tai – LRT PLIUS laidoje „Daiktų istorijos“ šį šeštadienį 18.15 val.

Iš Karnavos kaimo kilę Karnovskiai 1900-aisiais apsigyveno Nju Orleane ir ten vertėsi šiukšlių rūšiavimo verslu. Tuo pačiu užsiėmė ir šiukšlynuose maisto ieškodavęs mažylis Louisas (g. 1901 m.), nes šeimą tėvas buvo palikęs, o mama savo vaikus mėgino išmaitinti prekiaudama savo kūnu. Dešimt savo vaikų auginę Karnovskiai 7-erių berniuką ėmė globoti, vėliau įsūnijo, nupirko pirmąjį instrumentą. Louisas ir būdamas suaugęs kalbėjo jidiš-litviš dialektu, nešiojo Dovydo žvaigždę ir žinojo, kur yra gražusis Vilkijos miestelis šalia Nemuno.

„Gausi Karnovskių šeima JAV prasigyveno, vienas jų vaikų tapo garsiu gydytoju, o jo sugalvota „Karnovskio skalė“ yra žinoma viso pasaulio onkologams. Beje, aukščiausias JAV onkologų apdovanojimas vadinamas Karnovskio medaliu, – pasakoja laidos prodiuserė Edita Mildažytė. – O pati pavardė kilo nuo Karnavos kaimo (šios šeimos atstovas smuklininkas Jankelis XVIII a. surašomas dar be pavardės). Anapus Nemuno gyvenantys suvalkiečiai šiapusinius žmones vadino „karnavyžiais“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ir kur pasaulis būtų be žydų....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių