Quantcast

Kultūros ministerija žada daugiau dėmesio regionų kultūrai

Kultūros ministerijoje dar šiemet žadama tobulinti mokestinę aplinką menininkams, o skirstant pinigus regioniniams kultūros projektams svarstoma įpareigoti prie projektų prisidėti savivaldybes ir suteikti daugiau sprendimo galios vietos ekspertams.

Kaip žurnalistus ketvirtadienį informavo Kultūros ministerijos vadovybė, šiuo metu rengiami kultūros projektų finansavimo modelio pakeitimai. Svarstoma, kad vietoj dabartinės tvarkos, kai įvairiems regioniniams projektams lėšų skiria Kultūros taryba, o tik tuomet juos paremia savivaldybės, iškart abi pusės įsipareigotų finansuoti projektą. Be to, svarstoma galimybė įsteigti regioninius Lietuvos kultūros tarybos padalinius, pakviečiant vietos ekspertus.

„Norime skatinti vietos gyventojų įtrauktį, kad jie dirbtų daugiau su savo bendruomenėmis, kad atitiktų vietos žmonių poreikius. Nes jie labiausiai žino, ko jiems reikia. Tikslas – kuo labiau įtraukti savivaldybes į šį procesą, todėl regioninis modelis bus kuriamas taip, kad bus finansuojami projektai, bet su sąlyga, kad savivaldybės prisideda. Kiek procentų – kol kas dar neturime tikslaus sutarimo“, – žurnalistams teigė ministrė Liana Ruokytė-Jonsson.

Anot viceministrės Gintautės Žemaitytės, pinigus skirstanti Kultūros taryba neretai kritikuojama, kad ekspertai, vertinantys regionų projektus, yra iš didžiųjų miestų. Norima, jog naujas modelis imtų veikti jau kitąmet, šiemet planuojama pasirinkti vieną bandomąjį šalies regioną.

Šiemet Kultūros taryba pirmuoju etapu jau paskirstė 10,6 mln. eurų, pernai iš viso kultūros projektams skirta 16 mln. eurų. Taryba skirsto lėšas profesionaliojo ir neprofesionaliojo meno, bibliotekų, kultūros paveldo, archyvų projektams, didžiausio finansavimo sulaukia muzikos sritis.

Pristatydami šių metų planus, ministerijos vadovai taip pat teigė, kad Kultūros taryboje pernai pradėjęs veikti Stebėsenos ir analizės centras turėtų dar šiemet atsakyti, ką reikėtų keisti mokestinėje sistemoje, siekiant didesnio lankstumo menininkams.

Anot viceministrės G. Žemaitytės, be kita ko, bandoma įvertinti skirtingų rūšių autorines sutartis ir kaip jos veikia pavienius menininkus.

„Užsakėme mokestinės aplinkos tyrimą, kad galėtumėme pasiremti realiai egzistuojančiais faktais ir inicijuoti teisės aktų pakeitimus, siekiant pagerinti menininkams gyvenimą“, – teigė G. Žemaitytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių