Quantcast

Knygų mugėje lankysis knygas-meno galerijas kurianti iliustratorė

Po poros savaičių prasidėsiančioje Vilniaus knygų mugėje, kaip įprasta, sulauksime svečių iš užsienio – ir rašytojų, ir knygų dailininkų. Išskirtinė viešnia – čekų dailininkė, Hanso Christiano Anderseno premijos laureatė Kveta Pacovska.

Kasmet Vilniaus knygų mugėje viena lankomiausių erdvių – „Knygų šalies“ kūrybinė studija, kurioje veikia ir edukacinės dirbtuvės vaikams, ir susitikimai su rašytojais, knygų dailininkais, jų parodos. Studijos iniciatorės dailininkės Sigutės Chlebinskaitės kvietimu šiemet į mugę atvyks knygų dailininkė K. Pacovska. Žiūrint į jos knygas sunku patikėti, kad jų autorė K. Pacovska po poros metų švęs 90-ąjį jubiliejų.

„Tai pirmas kartas, kai į Lietuvą atvyksta H. Ch. Anderseno premijos laureatas, 1992 m. ji gavo H. Ch. Anderseno premijos medalį, tarp visų kitų apdovanojimų Leipcige, bet ne apdovanojimai ją padarė tuo, kuo ji yra. H. Ch. Anderseno medalis yra kaip Nobelio premija rašytojui, tokio svarbumo“, – pasakoja „Knygų šalies“ kūrybinės studijos iniciatorė Sigutė Chlebinskaitė.

Pasak S. Chlebinskaitės, K. Pacovska kuria instaliacijas, skulptūras ir tūrines paveikslėlių knygas suaugusiesiems ir vaikams. H. Ch. Anderseno premijos laureatė savo darbais kviečia skaitytojus per interaktyvią knygą pažinti meno pasaulį – jose ištirpsta riba tarp paveikslėlių knygos vaikams ir autorinės dailininko knygos. Tai dailininkė, kuri nuo 1960-ųjų kuria knygų srityje, savo darbus išreikšianti per knygą ir knygą suvokianti kaip architektūros objektą.

„Jos darbai kalba patys už save, ji daro tai, kuo tiki. Nepataikauja, ji nekuria knygų kaip užsakymų, tai yra asmeniniai jos kūriniai, ji dirba knygų vaikams, dailininko knygų srityje nuo 1960-ųjų metų. Tai yra viena iš saviraiškos formų, tai  menininkė, kuri nori išreikšti savo darbus per knygą. Knygą ji suvokia kaip architektūros objektą. Lankytojai, kurie mato jos knygas, suvoks, kad knyga yra pirmoji meno galerija, kurią mes kiekvienas galime turėti savo namuose“, – sako S. Chlebinskaitė.

„Knygų šalies“ kūrybinės studijos iniciatorė pasakoja su dailininke susipažinusi Venecijoje prieš kelerius metus, kai abiem teko būti knygų iliustruotojų konkurso vertinimo komisijoje.

Vilniaus knygų mugė prasidės vasario 25-ąją, su dailininke K. Pacovska bus galima susitikti dvi mugės dienas, ji pristatys savo kurtus plakatus, knygas ir kvies pokalbiui apie kūrybą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių