Quantcast

Klaipėdoje atrasta XIX a. silkių rūšiavimo sistema

Klaipėdos universiteto archeologai aptiko XIX amžiaus silkių rūšiavimo inžinerinę sistemą. Teigiama, kad iki šiol Lietuvoje nieko panašaus nebuvo rasta. Tikimasi, kad unikalus radinys leis plačiau pažvelgti į iki šiol vis dar miglotą XIX amžiaus uostamiesčio pramonę.

Klaipėdos universiteto Baltijos istorijos ir archeologijos instituto archeologai sako tikėjęsi radinių, tačiau aptikta silkių rūšiavimo sistema pranoko lūkesčius. Danės krantinėje buvusiame sandėlyje aptikti šeši kubilai. Jų – gerokai daugiau, tačiau kiti bus atkasti sutvirtinus pamatą.

Apie dviejų metrų skersmens kubilai – skirtingų formų: vieni ovalūs, kiti – apvalūs. Dvi viena priešais kitą kubilų eilės sujungtos viršutiniu ir apatiniu latakais. Tai, pasak archeologų, to meto drenažo sistema.

„Įdomu yra tai, kad pačios statinės yra įrengtos įleidžiant jas į latakus ir kiekviena statinė turi po skylutę, kas rodytų, kad būtent ir iš statinės, ir iš kubilų buvo skysčiai pašalinami lataku tiesiai į Danės upę“, – teigė Klaipėdos universiteto jaunesnioji mokslo darbuotoja Raimonda Nabažaitė.

XIX amžiaus pradžioje, pasak archeologų, pasaulyje sparčiai vystėsi silkių verslas. Tokia silkių rūšiavimo inžinerinė sistema Lietuvoje rasta pirmoji. Ji skiriasi ir nuo skandinaviškų ar britiškų sistemų, nes pastarieji kubilų į žemę neįleisdavo.

Spėjama, kad Klaipėdoje aptiktuose kubiluose silkės galėjo būti laikomos ilgesnį laiką – konservuojamos ar šaldomos.

Archeologai sako, kad apie to meto ūkinį, pramoninį uostamiesčio gyvenimą kol kas mažai žinoma.

„Nors ir XIX amžius atrodo visai arti, bet archeologiškai ir netgi istoriniu požiūriu – mažai pažintas. Šitie tyrimai tarsi suformuos prieigą toliau domėtis šito sandėlio veikla ir gal pateiks visai kitokį peizažą, negu mes turėjom iki šiol“, – dėstė R. Nabažaitė.

Po didžiojo miesto gaisro 1854-aisiais šiame pastate buvo sandėliuojama jūros druska, silkių rūšiavimo sandėlis čia veikė nuo XIX a. iki pat Antrojo pasaulinio karo. Sovietmečiu čia buvo saldainių fabrikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių