Quantcast

„Kino pavasaris“: kai kurie režisieriai atsisako atvykti dėl lietuvių požiūrio

Pasikviesti kino režisierius į festivalį „Kino pavasaris“ sunku dėl to, kad jų kontaktai saugomi po devyniais užraktais, LRT RADIJUI sako vienas iš festivalio vadovų Algirdas Ramaška. Jo teigimu, keblumų sudaro ir lietuvių homofobiškumas ar kitoks neigiamas požiūris. Dėl jo praėjusių metų festivalyje atsisakė dalyvauti ir atidaromojo filmo režisierius.

– Dvi savaites bus pristatomi Lietuvos ir užsienio kūrėjų filmai. Kuris filmas geriausias?

– Tai tas pats, kas paklausti mamos, kuris jos vaikas mylimiausias. [...] Negalėčiau išskirti. Žinau, kokie yra žiūrovų favoritai, pagal tai, kaip jie renkasi filmus. Tai filmai „Omaras“, „Meilė ir malonė“, „Viskas dėl šou“, „Trumanas“. Šie filmai, manau, bus labiausiai linksniuojami.

– Atidarymo filmas – „Viskas dėl šou“.

– Tai filmas, unikalus tuo, kad jis sumontuotas iš 100-to metų senumo filmų. Tai viso laikmečio cirko dokumentiniai kadrai.

– Ar galima sakyti, kad jis buvo filmuotas 100 metų?

– Tai iš Šefildo universiteto paimti  archyvai. Iš jų Benediktas Erlingssonas sumontavo video medžiagą, kurią vėliau perdavė „Sigur Ros“ muzikantų globai. Jie padarė muzikinį takelį šiam filmui. Tai išties įspūdinga tuo, kad jį galima žiūrėti kaip nuostabų reginį su tikrai nepakartojama muzika arba žvelgti labai giliai ir labai stipriai susimąstyti, kas apskritai yra tas šou, kokia prasmė ir esmė, kokią įtaką tai daro mūsų gyvenimams – ką vieni pasiruošę padaryti dėl kitų (aplodismentų, pinigų). Taip pat – kur yra ribos. Kai išnaudojami vaikai ar gyvūnai, ar tai jau yra ta riba, ar vis dar plojame ir sakome – toliau mus linksminkite.

– Kaip nepasimesti tokioje gausybėje filmų?

– Mūsų svetainėje yra įvairių įrankių, palengvinančių pasirinkimą – duodame rekomendacijas. [...] Taip pat yra mūsų profesionali aplikacija tiems, kurie naudojasi išmaniaisiais telefonais. Galima ją parsisiųsti ir sudėlioti asmeninį kalendorių, pasiskaityti apie filmus. Taip pat stengiamės, visą laiką būname kino teatruose. Juose darbuojasi tiek mūsų savanoriai, tiek mes patys. Visą laiką nuoširdžiai bendraujame su kiekvienu žiūrovu, atsakome, parekomenduojame ir patariame, ką pasirinkti.

– Tai galima ateiti pas Jūsų savanorį ir sakyti – mano nuotaika tokia, ką man pasiūlytum pažiūrėti?

– Taip. Savanoriai specialiai apmokyti, jie pasiruošę suteikti visą reikalingą informaciją.

– Šių metų „Kino pavasario“ šalis-draugė – Ispanija. Kodėl būtent ji?

– Tai turbūt nulėmė mūsų ilgametė partnerystė ir draugystė su San Sebastiano kino festivaliu, kuris apskritai turbūt labiausiai mylimas mūsų komandos festivalis. Tai turbūt pats gražiausias pasaulyje miestas, pats nuostabiausias festivalis, nes ten nėra jokios įtampos, yra nuostabūs filmai, maistas ir mes ten semiamės labai daug įkvėpimo.

Taip atsirado ir kulinarinė programa, kuri per ketverius metus, kiek rodome kulinarinius filmus, dabar jau sulaukė susidomėjimo – į kai kuriuos filmus bilietų jau nebėra. Vadinasi, tai aktualu. San Sebastianas yra ta vieta, kur mes semiamės daug įkvėpimo. Tai įkvėpė pasirinkti šalį partnerę.

San Sebastiane atrandame labai daug filmų. Filmas „Trumanas“, kurio premjera vyko San Sebastiano festivalyje, [jame] buvo apdovanotas. Abu filmo aktoriai apdovanoti kaip geriausi aktoriai. Vėliau „Trumanas“ susižėrė visus pagrindinius ispanų apdovanojimus. Tai dar vienas filmas, kurio labai rekomenduočiau nepraleisti. Labai patiks tiek jaunam, tiek vyresniam žiūrovui, galima pamąstyti apie draugystę ir paskutinį draugų susitikimą. Tai nebūtinai gali būti labai liūdna.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Istorikas

Istorikas portretas
Pūčia burbulą iš nieko. O apie lietuvišką kiną geriau patylėtu - jo iš vis nėra. Yra tik valstybės pinigų dalybos, apsimetus "kūrėjais". Tai ne filmai, o kažkoks stenėjimas bandant prakakoti, bet taip ir neprakakojant visą filmą.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių